En bok som tar barnens frågor på allvar

Illustration av:

Joanna Hellgren

Publicerad:

2022-05-16

Hur vet man att en mamma är en mamma, och inte en hund? Följ med på en svindlande promenad, i ett samtal om hundar, hunger och vägen hem. I Naima Chahboun och Joanna Hellgrens filosofiska bilderbok ”Hur vet man att en hund” serveras nyfikna frågor, intressanta svar och smarta funderingar.

Hur kan man säkert veta att det verkligen är som man tror att det är? Att höger är höger och inte vänster, att månen är en måne och inte en gammal ost eller att mamma är mamma och inte en bjäfsig hund. Allt presenterat av kritikerrosade och prisbelönta Naima Chahboun och Joanna Hellgren.

Upptakten till boken var just frågan ”Hur vet man att en hund är en hund?”, som ställdes av författarens då treårige son.

– Det blev ett vindlande strövtåg genom språket, utan mål men fullt av mening och betydelser. Frågan om ordens relation till tingen blir kanske som mest akut när vi i barndomen försöker koppla samman språk och värld, begreppsliga kategorier med ett materiellt – eller abstrakt – innehåll. Vem är hund? Vem är människa? Vilka gränser upprättar språket och varför går gränsen just där? säger Naima Chahboun.

Detta är hennes andra barnbok – även uppmärksammade barnboksdebuten Ingenting och allt från 2021 rörde sig kring existentiella frågor.

–  Filosofiska frågor har alltid intresserat mig, jag forskar till vardags i politisk teori och skriver även poesi. Men det är också något med att skriva för barn som styr texten i den riktningen. Barn har inte samma referensramar som vuxna och de är inte lika uthålliga läsare. Det tvingar mig att skala av texten, att gå direkt på kärnan. Och när man gör det hamnar man ofta i filosofin.

För Joanna Hellgren var det en ovanlig bok att illustrera.

– Jag tänkte att strövtåget genom språket behövde en yttre promenad att följa genom boken. Vi valde att det skulle vara i en stad och de två huvudpersonerna vandrar genom den lika fritt som de rör sig genom tankarna. Bilderna är gjorda med vattenfärg och tusch, men förutom det har jag tillåtit mig att blanda stilar väldigt fritt. Naimas text, som är väldigt öppen, gav sådana möjligheter.

Relaterat

Hur vet man att en hund

Om boken

Hur vet man att en hund är en hund?
Det har man bara bestämt. Den skulle lika gärna kunna heta bjäfs. Eller grums. Eller baobab.
Vem har bestämt det?
Har mamma bestämt det?

Följ med på en svindlande promenad, i ett samtal om mammor, hundar och vägen hem. Här serveras nyfikna frågor, intressanta svar och smarta funderingar. För hur kan man säkert veta att det verkligen är som man tror att det är? Att höger är höger och inte vänster, att månen är en måne och inte en gammal ost eller att mamma är mamma och inte en bjäfsig hund.

Naima Chahboun är poet och litteraturkritiker, hon har tidigare givit ut två diktsamlingar och den kritikerrosade bilderboken Ingenting och allt tillsammans med Magdalena Cavallin. Hur vet man att en hund? är ett nytt mästerverk som öppnar ögonen, fyller sinnena och sätter igång tankar du inte visste att du hade. Det här är roligt, tokigt och alldeles underbart! En perfekt bok att prata om, fundera länge över och att njuta av tillsammans.

Joanna Hellgren är en flerfaldigt prisbelönad serietecknare och illustratör. Hon har skapat ett flertal böcker och har Augustnominerats två gånger.

Naima Chahboun, Joanna Hellgren

Hur vet man att en hund

Relaterade artiklar

En bok som tar barnens frågor på allvar

Hur vet man att en mamma är en mamma, och inte en hund? Följ med på en svindlande promenad, i ett samtal om hundar, hunger och vägen hem. I Naima Chahboun och Joanna Hellgrens filosofiska bilderbok ”Hur vet man att en hund” serveras nyfikna frågor, intressanta svar och smarta funderingar.