bok

Utan att passera gå

Lova Lakso

Författare

Beskrivning

2024-04-26
Svenska
Unga vuxna

Författare

Lova Lakso

Formgivare omslag

Sara Edström

Mediekontakt

Emelie Carrfors

"Det här är en av årets allra bästa böcker."

Göteborgs-Posten

Issa kämpar för att inte gå sönder. Tar hand om sin lillasyster, undviker sin mamma, träffar en självgod sugardaddy som hon egentligen avskyr.

Aaden gör också vad han kan för att hålla ihop. Lagar mat med Halima i familjehemmet, övar svenska uttryck, hoppas på ett uppehållstillstånd som aldrig kommer.

Hon: utlämnad till otrygga vuxna, utan att kunna lita på någon.

Han: i händerna på ett samhällssystem som aldrig vill såna som han väl.

När deras vägar korsas växer en skör gemenskap fram. En transtjej från Gårdsten och en kille på flykt, kanske har de vad som krävs för att hjälpa varandra att gå vidare?

Utan att passera gå är Lova Laksos första roman efter den kritikerrosade debuten Så jävla kallt. Stenhårt och finstämt om oväntad vänskap i ett så kallat utsatt område.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2024-04-26

Produktion

Papper

Holmen Book Cream

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129743906

Antal Sidor

308

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

203

Vikt (kg)

0.282

Bredd (mm)

140

Hållbarhet

Recensioner

Göteborgs-Posten

”En av årets allra bästa böcker”

"Jag vet att det bara är juni. Men jag vågar ändå lova att det här är en av årets allra bästa böcker. Det kommer inte många ungdomsromaner på svenska som sticker ut på det här sättet - språkligt, innehållsligt, dramaturgiskt. /.../ Men som Lakso hanterar sitt stoff. Hon skapar lager på lager av vassa, slående formuleringar som tillsammans bildar en skör, skör värld, där det visserligen finns en kärna av kärlek och tillit - men den flyr undan, halkar hit och dit, och som läsare vet jag inte om jag ska våga tro på dess beständighet.

Det går hur som helst inte att lägga ifrån sig den här boken. Så lätt persongalleriet manifesterar sig i levande, äkta personligheter, så stark närvaro de har, så trovärdiga och berörande de är. Så också miljöerna ..." Stina Nylén 

Norra Skåne

”Trovärdigt och inkännande om vänskap”

"Lakso skriver om tunga frågor med lätt hand och närhet till skratt. Om det inte finns hopp i mänskligheten kanske det går att hitta i den enskilda människan." Bella Stenberg

Västerbottens-Kuriren

”En rafflande YA-roman som är lika stenhård som den är finstämd”

"Många meningar vill jag läsa flera gånger. För att de ofta fuckyou-chockerar och för att orden som beskriver unga människors känslor är så innerligt spröda att jag blir tårögd. Samtidigt är jag ivrig att snabbt läsa framåt. /.../ Dramatiken i romanen tätnar, nästan på gränsen till det outhärdliga. Men författaren Lakso kan sitt hantverk - för det finns i Utan att passera gå också hinkvis med härligt försonande humor. Och det är med stor sakkunskap Lova Lakso har författat denna starka roman om unga människor." Lena Kjersén Edman

Norrbottens-Kuriren

”en stark roman”

"Språket är vasst och stringent. Tempot, en thrillers men spänningen är mycket obehagligare då ungdomarnas liv känns verkliga. Huvudpersonerna Issa och Aaden stänger själva ute sanningen, författaren Lakso väjer däremot inte för den, och sparsamt men effektivt ger hon andra perspektiv när grymheten blir synlig. Skickligt väver så Lakso ihop Aadens och Issas liv till liksom ett enda." Regine Nordström

BTJ

”En stark ungdomsroman om strävan efter tillhörighet och frihet.”

”Utan att passera gå är en mycket välskriven ungdomsbok som tar unga på allvar, och texten växer för varje kapitel. Mötet mellan Issa och Aaden, och hur deras på ytan mycket olika bekymmer på djupet handlar om samma tonåriga längtan efter trygghet i övergången till vuxenlivet, är drabbande och känslofullt skildrat. Helhetsbetyg: 4.” Line Janson

 

Utan att passera gå

Om boken

"Det här är en av årets allra bästa böcker."
Göteborgs-PostenIssa kämpar för att inte gå sönder. Tar hand om sin lillasyster, undviker sin mamma, träffar en självgod sugardaddy som hon egentligen avskyr.Aaden gör också vad han kan för att hålla ihop. Lagar mat med Halima i familjehemmet, övar svenska uttryck, hoppas på ett uppehållstillstånd som aldrig kommer.Hon: utlämnad till otrygga vuxna, utan att kunna lita på någon.Han: i händerna på ett samhällssystem som aldrig vill såna som han väl.När deras vägar korsas växer en skör gemenskap fram. En transtjej från Gårdsten och en kille på flykt, kanske har de vad som krävs för att hjälpa varandra att gå vidare?Utan att passera gå är Lova Laksos första roman efter den kritikerrosade debuten Så jävla kallt. Stenhårt och finstämt om oväntad vänskap i ett så kallat utsatt område.

Lova Lakso

Utan att passera gå

Relaterat

Nyheter

Stenhårt och finstämt om oväntad vänskap

Lova Lakso gjorde en bejublad debut med Så jävla kallt 2019. Nu kommer hennes efterlängtade roman, Utan att passera gå. Stenhårt och finstämt om oväntad vänskap i ett så kallat utsatt område.

Nya böcker i april 2024

Den hyllade komikern Nour El Refai debuterar med en varm, humoristisk och träffsäker berättelse om rädslor. Hos familjen Rysberg är det dags för kalas, och i den sista delen om spökhunden Buster får vi följa med till ett riktigt skräckslott. Och Lova Lakso, som 2019 gjorde en bejublad debut med Så jävla kallt, är tillbaka med en efterlängtad roman. Välkommen till en maxad bokmånad! 

Nya pocketböcker februari 2020

Nu finns flera av våra kritikerrosade titlar utgivna i pocket.

”Skicklig debut. Lova Lakso gör Sverige större”

Lova Laksos debutroman Så jävla kallt är en skruvad road trip med överraskande vändningar; man vet aldrig vad som väntar bakom nästa krök.

”Varför var min familj inte sydeuropéer?”

Minus 30 grader, akut småstadströtthet och en sjuk hund. Det kan få vilken tonåring som helst att vilja kapa en buss för att fly söderut. I alla fall i Lova Laksos debutroman ”Så jävla kallt”. Själv har hon flyttat till Göteborg och frusit klart.