”Bort med prestation och fram med det roliga!”

Foto av :

Ella Knez

Publicerad:

2024-03-11

Hur tar man av någons BH? Vad ska man inte säga efter sex? Debuten kan se ut och kännas på oändligt många sätt. Amelie Nörgaards bok Mitt första ligg innehåller roliga, fina, pinsamma och knasiga berättelser om första gången.

Vad var upprinnelsen till din bok?

Min bästis ringde till mig och var, med rätta, helt ifrån sig över en rapport om ungas sexvanor. En förkrossande andel unga tjejer hade utsatts för strypsex, mot sin vilja och jag kunde inte sluta tänka på det. Hur blev det såhär? Vad hände med allt det som sex egentligen borde handla om så där i början – det fumliga, svettiga, nervösa, härliga och pinsamma? Nivån är väl egentligen på; hur du tar av någon annans BH, var du ska titta när kondomen ska på och vad du ska snacka om innan och efter sex?

Sen åkte jag på semester och när jag strosade på en gata i Palma flög det plötsligt fram ett bokomslag för mitt inre. På omslaget stod det – MITT FÖRSTA LIGG. Undrar vad det kan vara, tänkte jag. Finns det en lättsam bok om sex med humoristisk vinkel? Jag började leta utan att hitta någon. Den måste finnas! Och då kom på att jag ju kunde skriva den själv.

Berätta lite kort om innehållet?

Boken innehåller sanningar, fantasier och trams. Berättelser inspirerade av verkliga händelser om att ha sex första gången, tips och trix, tutorials, sant eller falsk och quiz.

Vem riktar sig boken till?

Boken riktar sig till alla som funderar på att någon gång ha sex, kanske precis har börjat ha det eller till vuxna som vill ha hjälp på traven med att inleda sexsnacket på ett lättsamt vis. Den riktar sig också till dig, som kanske är som jag – alltså någon som tycker att det kan bli för pinsamt med sex när det blir för seriöst, svårt eller explicit. Mitt första ligg är en bok som förhoppningsvis avdramatiserar och inbjuder till samtal – mellan kompisar eller med vuxna.

Relaterat

Mitt första ligg

Om boken

”Jag hittade ingen bok med roliga, fina, pinsamma eller knasiga berättelser om att göra sexdebut. Därför ville jag skriva en, även om jag är väldigt långt ifrån att vara sexexpert. Mitt första ligg är en bok som förhoppningsvis avdramatiserar och inbjuder till samtal – mellan kompisar eller med vuxna. Så, bort med prestation och krav kring sex och fram med det roliga!”
I Mitt första ligg berättar ungdomar i olika åldrar om sina första sexerfarenheter. Vi får höra om killen som motvilligt hade stånd hela tiden, om tjejen som vaknade av att hon fes på killen bredvid, om tjejen som blev kär i en mössa och om paret som verkligen ville ha sex – men det ville inte deras kroppar. Boken innehåller också tips och trix om hur du vet om någon gillar dig, hur du tar av en bh och vad som är smart att inte säga efter sex.Amelie Nörgaard är manusförfattare, regissör, programledare och skådespelare. Under de senaste åren har hon skrivit och regisserat drama för unga på SVT, bland annat Klassen, up4noise och Västra gymnasiet. Mitt första ligg är hennes debutbok.

Amelie Nörgaard

Mitt första ligg

Relaterade artiklar

”Bort med prestation och fram med det roliga!”

Hur tar man av någons BH? Vad ska man inte säga efter sex? Debuten kan se ut och kännas på oändligt många sätt. Amelie Nörgaards bok Mitt första ligg innehåller roliga, fina, pinsamma och knasiga berättelser om första gången.