Den optimala skräckguiden

Illustration av:

Lina Blixt

Publicerad:

2022-09-26

Vill du veta hur ett hjärta sätts i sken eller hur en zombie ska avrättas? Då har du hittat rätt! I den här boken har vi samlat dödsnödvändig information om världens otäckaste genre – SKRÄCK. Skräxikon är en best-of-skräck-samling, noggrant utvald och nedtecknad av Madeleine Bäck och Emma Frey-Skött, och illustrerad av Lina Blixt.

Tv-serier, storfilmer på bio och populära poddar. Skräck är mer aktuellt än någonsin – och vi lotsar dig ner i avgrunden. I Skräxikon tar vi pulsen på de bästa monstren, skräckfilmerna, serierna och horrorböckerna. Vi lär dig hur kroppen reagerar på rädsla och bäst av allt: vi delar med oss av våra bästa tips och skräckupplevelser till dig. Boken är både ett slags uppslagsverk för den som vill veta det allra viktigaste och en blodisande källa till det bästa inom genren. Därtill med moderna infallsvinklar som genus, mångfald och hbtq-frågor, allt signerat expertduon Madeleine Bäck och Emma Frey-Skött.

– Jag kom på idén efter en period av mycket tittande på skräckfilmer samtidigt som jag läste om flera av Stephen Kings böcker. Jag hade dessutom precis skrivit en lättläst skräcknovell-samling och tänkte att det skulle vara coolt att skriva en faktabok om allt som är roligt, rysligt och skrämmande med skräck. Jag ville dock skriva boken med någon annan entusiast och frågade Madeleine Bäck – och hon sa ja, säger Emma Frey-Skött.

Madeleine Bäck hoppas att läsaren får med sig hur härligt det är att hänga i avgrunden.

Skräxikon ger läsaren chansen att bli insatt i världens härligaste genre, utan att bli uppläxad av en besserwisser. Vi vill vara som läsarens sköna men lite galna äldre släkting som bjussar på alla de bästa tipsen till allt från filmer till spel. Vi har också lagt oss vinn om att lyfta fram många kvinnor som jobbar med och skapar skräck, så en förhoppning är att boken ska generera fler skräckälskande tjejer, säger hon.

Tanken är att boken ska passa de flesta som är nyfikna på skräck – oavsett ålder.

– Tro det eller ej, men det finns fortfarande många medelålders som inte vet vem Getmannen är, som aldrig sett Freddy Kreuger in action eller som har noll koll på japanska demoner. Obegripligt! Drömmen vore förstås att den blev lärobok i skolan. Den passar ypperligt bra för lärare som till exempel vill inspirera till novellskrivande, filmprojekt eller blodigt bildskapande, säger Madeleine Bäck.

Skräxikon är dessutom full med skrämmande snygga illustrationer av Lina Blixt.

– Det har varit en fröjd rakt igenom att jobba med Skräxikon, dels på grund av Emma och Madeleines fantastiska texter som är både intelligenta och sjukt roliga. Dels för att skräck är något jag verkligen älskar och brinner för. Att få göra egna tolkningar av mina favorit-karaktärer och teckna zombies och mördarclowner hela dagarna. Dröm!

Relaterat

Skräxikon

Om boken

Vill du veta hur ett hjärta sätts i sken eller hur en zombie ska avrättas? Då har du hittat rätt! I den här boken har vi samlat dödsnödvändig information om världens otäckaste genre - SKRÄCK. Vi tar pulsen på de bästa monstren, skräckfilmerna, serierna och horrorböckerna. Vi lär dig hur kroppen reagerar på rädsla och bäst av allt: vi delar med oss av våra bästa tips och skräckupplevelser till dig. Boken är både ett slags uppslagsverk för den som vill veta det allra viktigaste och en blodisande källa till det bästa inom genren. Välkommen ner i avgrunden!
Skräxikon är en best-of-skräck-samling, noggrant utvald och nedtecknad av skräckfantasterna Madeleine Bäck och Emma Frey-Skött, och illustrerad av Lina Blixt.

Emma Frey-Skött, Madeleine Bäck, Lina Blixt

Skräxikon

Relaterade artiklar

Klassens emotjej och poppiskille förenas i kampen mot blodtörstiga odjur

Nu är det premiär för en helt ny bokserie av Martin Olczak, författaren bakom succéböckerna om Jack. Det blir spänning, det blir känslor, det blir FRUKTANSVÄRDA GREJER SOM INGEN FÅR VETA. För illustrationerna står Lina Blixt.