Elin Jonsson

Foto av:

Maja Kristin Nylander

Elin Jonsson är serietecknare och illustratör, ursprungligen från Västerbotten men numera bosatt i Västra Götaland. Hon tecknar mycket för barn, gärna med en allmänbildande utgångspunkt, och har bland annat tecknat bokserien Forntidsglimtar, SVT:s julkalender samt medverkat i Fantomen.

Relaterat

Den sprängda bilen

Om boken

Den populära SVT-serien Agenterna har blivit bok! I de nya böckerna får vi följa de modiga och smarta agenterna när de löser de svåraste brotten i Krimsta City och sätter dit de farligaste skurkarna. Fartfyllt, spännande och lättläst med snygga färgbilder – och böckerna kan läsas helt fristående.
I andra delen, Den sprängda bilen, kallas agenterna Billie, Sima och Arvin till Krimstas racerbana där en dyr tävlingsbil sprängts i luften. Rena turen att föraren Sandro och hans bror Luca klarade sig! Vem är det som placerat ut bomben, och varför?

Karin Aspenström, Lina Åström, Elin Jonsson

Den sprängda bilen

Till häxornas försvar

Om boken

De kallar henne för häxa. Önskar henne till helvetet. Vill att hon ska brinna. /.../

Den börjar få fäste i hela Stockholm nu.

Häxskräcken.

Alla viskar om det. Om hur häxorna tar deras barn om natten och far till Blåkulla på djur som stulits för ändamålet. Väl framme på Blåkulla tvingas barnen se på när häxorna gör alla möjliga hemskheter tillsammans med självaste djävulen.

På 1670-talet dog över trehundra kvinnor i Sverige i något som kallas Det stora oväsendet. Det var flickor och kvinnor som anklagades för att vara häxor, för att ha förbindelser med djävulen.

Fanny Falk hänger ofta i sin farfar Stickans urmakeri. Urmakeriet har varit i familjen i hundratals år. Kanske är det Fanny som ska ta över efter Stickan sen. I urmakeriet står ett enormt golvur. Som visserligen inte har fungerat de senaste sextio åren, men det har andra kvaliteter om man kliver in i luckan på urets framsida kan man färdas vart man vill i tid och rum. Och inte nog med det, Stickan har en organisation: VAO vän av ordning. VAO håller koll på den historiska tidsordningen, det vill säga att saker och ting genom historien sker som de ska, tidsordningen kan nämligen störas, och då påverkar det vår tid.

I andra boken om Fanny har VAO ett nytt uppdrag åt henne, men Stickan är inte säker på att hon kommer att klara av det, kanske är det för farligt. Hon måste resa tillbaka i tiden, till häxbränningarna i Stockholm 1676. Om hon inte tar uppdraget och får ordning på lögnerna om de påstådda häxorna, riskerar de att än fler oskyldiga dör, vilket skulle få stora konsekvenser för befolkningen på 2000-talet.

Precis som i I kungens spår varvas det historiska tidplanet med nutid; Fanny har lyckats strula till det med Nova, som är ihop med Julien, killen som Fanny är kär i. Och givetvis har det som händer här och nu trådar tillbaka i historien. Finurligt, spännande, roligt - inklusive en lektion i historia.

Peter Arrhenius, Elin Jonsson

Till häxornas försvar