Ellen Strömberg nominerad till Finlandia Junior-priset

Foto av :

Jennifer Granqvist

Publicerad:

2022-11-09

En skarpögd och rolig skildring av tonåringars liv, skriver juryn om Vi ska ju bara cykla förbi.

Ellen Strömberg debuterade på Schildts & Söderströms med vuxenromanen Jaga vatten 2018. För boken fick hon ta emot Finlands svenska författareförenings debutantstipendium. I år kom hennes ungdomroman Vi ska ju bara cykla förbi, en bok som rymmer både allvar och befriande humor. Boken har hyllats av kritikerna och nominerats till Augustpriset 2022.

Motiveringen lyder:

”En trovärdig ungdomsroman som handlar om vänskap, växande och stor livshunger. Författaren skildrar skarpögt och roligt tonåringars liv i en namnlös småstad, med gränser som huvudpersonerna vill överskrida. Boken visar hur det känns att vilja väldigt mycket fastän man inte är helt säker på vad det är man vill.”

Om priset

Finlandia Junior-priset, delas sedan år 1997 ut av Finlands Bokstiftelse till en förtjänstfull finländsk barn- eller ungdomsbok. Priset är på 30 000 euro. Årets Finlandiavinnare tillkännages onsdagen den 30 november 2022 i en direktsänd tv-sändning på Yle TV1 klockan 19.

Relaterat

Vi ska ju bara cykla förbi

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2022!
Manda och Malin går vårterminen i nian, de är bästisar och bor i ett litet samhälle där det verkligen inte händer mycket. Malin och Manda kallas "cyklarna" för att de så ofta cyklar omkring i jakt på något spännande - en snygg kille, en fest, lite kärlek, vad som helst. Om de inte cyklar så hänger de vid kiosken nästan varje dag, eller på bibblan. När den snyggaste killen Manda någonsin sett börjar jobba på pizzerian känner hon att äntligen, nu kan livet börja! Men hur intresserad är han egentligen av henne, är hon inte alldeles för vanlig för honom? Och hur intresserad är hon, när allt kommer omkring?Ellen Strömberg fångar på pricken tiden då man fortfarande är så ung, men själv tycker att man är väldigt vuxen, när ens familj mest är en plåga och man byter kläd- och musikstil varannan vecka. Karaktärsteckningen är träffsäker, igenkänningen hög, och Vi ska ju bara cykla förbi rymmer både allvar och befriande humor."Det är en klassisk handling, men tusan vad härligt det är att läsa den en gång till i Ellen Strömbergs version." Johanna Lindbäck, Expressen"En träffsäker bok om längtan, vänskap och systerskap." Maria Friedner, Jönköpings-Posten"Att Strömbergs prosa dessutom är både rapp, rolig och suggestiv gör boken till en av vårens bästa." Lydia Wistisen, DN

Ellen Strömberg

Vi ska ju bara cykla förbi

Relaterade artiklar

Ellen Strömberg får Augustpriset 2022

”Ellen Strömberg ger nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv”, står det i juryns motivering till Årets svenska barn- och ungdomsbok.