Ellen Strömberg får Augustpriset 2022

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2022-11-28

”Ellen Strömberg ger nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv”, står det i juryns motivering till Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Ellen Strömberg tilldelas Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för sin bok Vi ska ju bara cykla förbi.

Juryns motivering: ”Lyhört och träffsäkert skildras tonårens brytningstid då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktik, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv.”

Ellen Strömberg debuterade på Schildts & Söderströms med vuxenromanen Jaga vatten 2018. Hennes hyllade ungdomroman, Vi ska ju bara cykla förbi, är en bok som rymmer både allvar och befriande humor. Boken, som ges ut i samarbete med Schildts & Söderströms, är även nominerad till Finlandia Junior-priset.

Ellen Strömberg har tidigare berättat att hon aldrig haft så roligt under en skrivprocess som under jobbet med Vi ska ju bara cykla förbi.

– Den innehåller allt jag tycker om att se på och läsa själv: små samhällen, stora känslor, vänskaper som inte alltid är så enkla och förstås: tonårens förjävlighet och ljuvlighet.

Relaterat

Vi ska ju bara cykla förbi

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2022!
Manda och Malin går vårterminen i nian, de är bästisar och bor i ett litet samhälle där det verkligen inte händer mycket. Malin och Manda kallas "cyklarna" för att de så ofta cyklar omkring i jakt på något spännande - en snygg kille, en fest, lite kärlek, vad som helst. Om de inte cyklar så hänger de vid kiosken nästan varje dag, eller på bibblan. När den snyggaste killen Manda någonsin sett börjar jobba på pizzerian känner hon att äntligen, nu kan livet börja! Men hur intresserad är han egentligen av henne, är hon inte alldeles för vanlig för honom? Och hur intresserad är hon, när allt kommer omkring?Ellen Strömberg fångar på pricken tiden då man fortfarande är så ung, men själv tycker att man är väldigt vuxen, när ens familj mest är en plåga och man byter kläd- och musikstil varannan vecka. Karaktärsteckningen är träffsäker, igenkänningen hög, och Vi ska ju bara cykla förbi rymmer både allvar och befriande humor."Det är en klassisk handling, men tusan vad härligt det är att läsa den en gång till i Ellen Strömbergs version." Johanna Lindbäck, Expressen"En träffsäker bok om längtan, vänskap och systerskap." Maria Friedner, Jönköpings-Posten"Att Strömbergs prosa dessutom är både rapp, rolig och suggestiv gör boken till en av vårens bästa." Lydia Wistisen, DN

Ellen Strömberg

Vi ska ju bara cykla förbi

Relaterade artiklar

Ellen Strömberg får Augustpriset 2022

”Ellen Strömberg ger nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv”, står det i juryns motivering till Årets svenska barn- och ungdomsbok.