Tre nomineringar till Augustpriset 2019!

Foto av :

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2019-10-21

Tiger, Tiger, Tiger, Jordgubbsbarnen och Mitt storslagna liv har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Nu har de nominerade till årets Augustpris avslöjats. I kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok hittar vi inte mindre än tre böcker från Rabén & Sjögren: Tiger, Tiger, Tiger av Åsa Lind och Joanna Hellgren, Jordgubbsbarnen av Sara Olausson och Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld.

Tre lika fantastiska barnböcker för olika läsåldrar!

Åsa Lind nominerades till Augustpriset för Mera Sandvargen 2003. Nu är hon och illustratören Joanna Hellgren nominerade till priset för bilderboken Tiger, Tiger, Tiger. Juryns motivering lyder:

”På rytmiskt följsam vers och genom ett visuellt originellt och dynamiskt bildberättande följer läsaren ett barns upptäcktsfärd och helt apropå-lekar i grannskapet. De återkommande tankarna på katten Tiger finns med som ett grundackord, men berättelsen går inte ut på att hitta katten (den kommer när den själv vill), utan om att vara i barnets värld, genom täta nedslag i stämningar och vardagshändelser.”

Sara Olausson nomineras till Augustpriset 2019 för Jordgubbsbarnen som hon både skrivit och illustrerat. Juryns motivering lyder:

”I Jordgubbsbarnen beskrivs mammans röst som solsken, som chokladsås. Just så är Olaussons tilltal: kärleksfullt och lyckliggörande. Samtidigt är det en berättelse om fattigdom och utsatthet. Den berör, och den erbjuder läsaren en synvända. För de här bullerbybarnen är inte från Småland. Kanske sitter deras mor eller far utanför en butik nära dig och tigger, eller kanske är barnen själva på väg till Sverige, för att plocka jordgubbar.”

Jenny Jägerfeld var nominerad till Augustpriset förra året för Comedy Queen och tog hem priset för ungdomsromanen Här ligger jag och blöder år 2010. I år nomineras Jägerfeld för sin roman Mitt storslagna liv. Juryns motivering lyder:

”Nedräkning till skolstart, då livet ska börja om, bli bättre, få höra till. Det är blytungt och svårt. Men det smärtsamma balanseras med avväpnande humor och värme. Det är oförfalskad ord- och berättarglädje. Det är feelgood med svärta. Jenny Jägerfeld har skrivit en storslagen bok om Sigge och hans brokiga och fantastiska familj, en bok som ytterst handlar om allas våra storslagna liv.”

Augustpriset delas ut på Augustgalan den 25 november i Konserthuset i Stockholm. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor och varje pristagare får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Relaterat

Mitt storslagna liv

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019! Vinnare av Barnradions bokpris 2020!

Mamma har alltid sagt att jag är "en unik människa" att jag är "annorlunda" och "speciell". Jag tror egentligen bara att det är ett snällare sätt att säga "konstig" på.

Nu hade jag exakt sextio dagar på mig på att bli en ny person. Eller ja, femtionio. Sedan var sommarlovet slut och skolan skulle börja. Det var givetvis inte lätt, men det var inte heller omöjligt. Om man kan åka till månen, borde man ju kunna bli populär? Eller? Jag skulle ta reda på exakt hur.

Sigge och hans mamma och syskon har flyttat från Stockholm till Skärblacka, hem till mormor och hennes pensionat. Sigge tycker att det är toppen. Nu kan han reboota sig själv och bli en ny människa. Planen är att bli omåttligt populär eller i alla fall att kunna prata med folk utan att de tittar på honom som om han var ett freak. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framför allt: Kan man fixa det på 59 dagar?

Jenny Jägerfeld är tillbaka med en berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet och om att välja vem man själv vill vara. Precis som i kritikerrosade Brorsan är kung och Augustnominerade Comedy Queen berättar Jägerfeld med hisnande humor och bråddjupt allvar en historia som inte lämnar någon läsare oberörd.

Jenny Jägerfeld

Mitt storslagna liv

Relaterade artiklar

Jenny Jägerfeld nomineras till Deutscher Jugendliteraturpreis 2024

Jenny Jägerfeld nomineras till priset för sin bok Brorsan är kung!.