Nour El-Refai debuterar som bilderboksförfattare

Illustration av:

Emma Göthner

Publicerad:

2024-04-17

Den hyllade komikern och skådespelaren Nour El Refai bokdebuterar med Vad skrämmer mamma?. En bok om känslor och rädslor med finurliga bilder av Emma Göthner.

Boken handlar om Dito som har massor av fantasi och som älskar att leka med sin mamma. Helst långa lekar som gärna får fortsätta i dagar. Han älskar däremot inte att släcka lampan och avsluta leken på kvällen. Det här är en bok om känslor, hur tråkigt det kan vara när ens roliga, lekande mamma plötsligt blir väldigt typiskt vuxen och vill att man ska gå och lägga sig. Men också om rädslor. Om sådant som skrämmer barn och om sådant som skrämmer vuxna.

– Idén till boken kom till vid en typisk nattningssituation hemma med sonen som var rädd för mörkret. Vi började prata om vad vi är rädda för. Att vi båda är rädda, men för olika saker. Vuxnas rädslor kan vara ologiska för barn, eftersom det ofta handlar om att vi är rädda för att något ska hända dem. Och ibland är det ju väldigt spännande att få skrämma sin mamma genom att klättra högt eller cykla fort, säger Nour El Refai.

I boken utspelar sig en godnattlek där Dito får känna sig modig. Eftersom det är en godnattsaga är den avsiktligt inte för läskig.

– Det är viktigt att barn får vara barn och att vi visar dem att deras känslor är viktiga och att vi kan prata om dem. Att hantera känslor är ju det svåraste som finns. Jag är glad att min generation föräldrar är helt överens om att det är bra att barnen både ska få känna och uttrycka sina känslor. Att man får vara ledsen eller besviken. Jag upplever också att det finns så mycket att fånga upp från barns känslor i leken, så lek lek lek så mycket ni bara kan, säger Nour El Refai.

Den hyllade illustratören Emma Göthner har gjort bokens finurliga och fartfyllda bilder.

– Emma har så vackra, fina, gulliga och busiga bilder, det har jag alltid tyckt, så jag blev extra glad att just hon ville göra illustrationerna till Vad skrämmer mamma?, säger Nour.

Relaterat

Vad skrämmer mamma?

Om boken

Dito älskar att leka, och det gör mamma också. Hon är busig och rolig och hittar på de bästa lekarna. Men Dito älskar inte när det är dags att lägga sig. Då är mamma så där tråkigt vuxen. När sista boken är läst och man måste släcka stora lampan, då blir allt så ensamt och läskigt och mörkt. Mamma verkar inte förstå, hon säger att det inte finns någonting att vara rädd för. Men det tror inte Dito på, han ska ta reda på vad som skrämmer mamma!
Den hyllade komikern Nour El Refai debuterar med en varm, humoristisk och träffsäker berättelse om barns och vuxnas rädslor och hur man pratar om dem. Emma Göthner står för de finurliga, fartfyllda illustrationerna.

Nour El Refai, Emma Göthner

Vad skrämmer mamma?

Relaterade artiklar

Nour El-Refai debuterar som bilderboksförfattare

Den hyllade komikern och skådespelaren Nour El Refai bokdebuterar med Vad skrämmer mamma?. En bok om känslor och rädslor med finurliga bilder av Emma Göthner.