Perfekt läsning för alla fredagsmys-älskare!

Illustration av:

Emma Göthner

Publicerad:

2022-05-13

DN-journalisten Emma Bouvin barnboksdebuterar med "Vi vill ha fredagsmys", en humoristisk vardagsberättelse om hur jobbigt det kan vara att känna sig liten, men att det inte alltid heller är så lätt att vara stor.

Äntligen fredag! Det betyder mys, mys och ännu mer mys, det vet ju alla.

Kompisarna Elly och Alba har planerat allt in i minsta detalj: de ska samla sina gosedjur och ligga på mjuka kuddar och se på Frost. Men viktigast av allt: de ska äta hallon, blåbär och chips. Så när Ellys mamma dyker upp med popcorn är hela fredagsmyset förstört. Vi hade inga bär, förklarar mamman. Då bestämmer sig Elly och Alba för att smyga ut och plocka själva. Men i skogen är det mörkt och lite läskigt och istället för bär hittar de Ellys sura granne Thea, lipande som en unge. Och hon som alltid kallar dem för småungar ...

Charmiga Vi vill ha fredagsmys är den perfekta fredagsläsningen med stor igenkänning för både stora och små. Och konflikten kring valet av fredagsmys är taget ur verkligheten.

– Periodvis kräver min chef, alltså min dotter, att jag berättar sagor i stället för att läsa bok vid nattning. Bokens berättelse är en av hennes favoritsagor. Jag tycker också det är roligt med småsaker som barn har en tendens att haka upp sig på – hallon, blåbär och chips är ett autentiskt exempel.

Detta är Emma Bouvins barnboksdebut, i vanliga fall arbetar hon som reporter och krönikör på Dagens Nyheter.

– Det har varit väldigt lustfyllt att skriva en barnbok! I vanliga fall måste jag alltid förhålla mig till verklighet och fakta, det var befriande att i stället få hitta på – även om bokens huvudpersoner har verkliga förlagor. Samtidigt är barnboksformatet i en längd som passar bra när man som journalist är van vid att alltid sträva efter att skriva kort och rappt.

Emma Göthner, en av Sveriges mest uppskattade bilderboksillustratörer, står för de varma och expressiva bilderna.

– I den här boken har jag gått lite utanför min comfort-zone och jobbat mer måleriskt och med en mörkare färgskala än jag brukar. Det har varit bitvis svårt men kul! Det roligaste i processen har varit att skissa fram Elly och Albas uttryck. De är två underbara karaktärer och jag ville verkligen få fram och förstärka deras personligheter i bild, säger Emma Göthner.

Slutligen: Vilket är era bästa fredagsmys?

– Salta pinnar! Världens bästa snacks som ständigt undervärderas och förföljs av dåligt rykte. Men det måste vara rätt sorts pinnar, sådana med stora saltbitar på, säger Emma Bouvin.

– Mina barn har simning på fredagkvällar och har haft det i flera år, så de vet typ inte vad fredagsmys är. Men de brukar få en glass efteråt, säger Emma Göthner.

Relaterat

Vi vill ha fredagsmys!

Om boken

Äntligen fredag! Det betyder mys, mys och ännu mer mys, det vet ju alla.

Kompisarna Elly och Alba har planerat allt in i minsta detalj: de ska samla sina gosedjur och ligga på mjuka kuddar och se på Frost. Men viktigast av allt: de ska äta hallon, blåbär och chips. Så när Ellys mamma dyker upp med popcorn är hela fredagsmyset förstört. Vi hade inga bär, förklarar mamman. Då bestämmer sig Elly och Alba för att smyga ut och plocka själva. Men i skogen är det mörkt och lite läskigt och istället för bär hittar de Ellys sura granne Thea, lipande som en unge. Och hon som alltid kallar dem för småungar...

DN-journalisten Emma Bouvin barnboksdebuterar med en humoristisk vardagsberättelse om hur jobbigt det kan vara att känna sig liten, men att det inte alltid heller är så lätt att vara stor. Varma och expressiva bilder av Emma Göthner, en av Sveriges mest uppskattade bilderboksillustratörer.

Emma Bouvin, Emma Göthner

Vi vill ha fredagsmys!

Relaterade artiklar

Humor och allvar i berättelse om att börja skolan

Ett moln i tajts är en varm och finstämd berättelse om att börja skolan, om vänskap och stora känslor. Skriven av DN-journalisten Emma Bouvin, med fantasifulla fyrfärgsillustrationer av Elin Lindell.