Roligt, tokigt och intressant om förr i tiden

Foto av :

Karin Alfredson

Publicerad:

2022-09-05

Hur gjorde man innan tvättmaskinen fanns? Är robotdammsugaren verkligen lika effektiv som en kvast? Med mycket humor och berättarglädje skildras spännande historier och intressanta fakta om hur det kunde vara förr i tiden – och hur det ser ut idag. Det är roligt, knäppt, befriande och på största allvar.

Pernilla Stalfelt har skrivit omåttligt populära böcker om bland annat kiss, bajs, död, kärlek och hår. Nu får vi följa med henne på en resa till förr i tiden! I Förr och nu-boken berättar hon på sitt alldeles omisskännliga sätt om hur det kunde vara när din mormor var liten, när din pappa föddes och hur skorna kunde se ut på medeltiden.

– Jag är själv väldigt intresserad av historia, säger Pernilla. Min egen men också Sveriges historia och världens. Den ger nycklar till att förstå mer om hur vi lever och varför. Det har funnits människor före mig som har tänkt på andra sätt och det kommer människor efter mig. Man kan verkligen lära av historien, på olika sätt. Det är kul och sätter guldkant på världen.

Visste du att telefonen satt fast i väggen förr i tiden? Att det fanns tandborstar gjorda av fjädrar? Och att man använde myror när man skulle tvätta? Förr och nu, skillnader och likheter. Urvalet är oändligt men som alltid lyckas Pernilla Stalfelt att skapa en bok som är intressant för många och där alla hittar något som blir just deras favorit. 

– Jag brukar träffa klasser på lågstadiet och prata med dem om det aktuella ämnet för boken. Det ger jättebra feedback och jag hör hur barnen tänker. Sen har jag en massa egna idéer och plockar ut de bästa med inspiration från barnen. Det är så roligt att höra deras berättelser. Det kan verkligen vara kors och tvärs men det är det som är det bästa. Tanken är ju att det skall vara lätt och inspirerande att läsa för barnen och tända intresse för ämnet. Jag tycker det vore så himla kul om alla barn går och frågar sina mor- och farföräldrar och ber dem berätta hur det var när de var barn. Jag tycker boken är perfekt som introduktion till historieämnet i skolan, Skansen har faktiskt varit med och kontrollerat fakta i boken, berättar Pernilla.

Relaterat

Förr och nu-boken

Om boken

Visste du att telefoner satt fast i väggen förr i tiden? Att det fanns tandborstar gjorda av fjädrar? Och att man använde myror när man skulle tvätta?
Följ med på en resa till förr i tiden tillsammans med Pernilla Stalfelt. Här berättar hon på sitt alldeles omisskännliga sätt om hur det kunde vara när din mormor var liten, när din pappa föddes och vad man hade för skor på medeltiden. Hur gjorde man innan tvättmaskinen fanns? Är robotdammsugaren verkligen lika effektiv som en kvast? Med mycket humor och berättarglädje skildras spännande historier och intressanta fakta om hur det kunde vara förr i tiden – och hur det ser ut idag. Det är roligt, knäppt, befriande och på största allvar.

Pernilla Stalfelt är mest känd för succéboken Bajsboken. Sedan debuten 1996 med Hårboken har Pernillas böcker väckt stor uppmärksamhet och förtjusning, både bland publik och press. Få kan som hon hantera svåra ämnen på ett begripligt och glädjefullt sätt och få sina läsare intresserade, roade och berörda.

I samma serie ingår även: Hårboken, Bajsboken, Dödenboken, Kärlekboken, Läskiga boken, Våldboken, Livetboken, Matboken och Tidenboken och Kissboken

Pernilla Stalfelt, Pernilla Stalfelt

Förr och nu-boken

Relaterade artiklar

Roligt, tokigt och intressant om förr i tiden

Hur gjorde man innan tvättmaskinen fanns? Är robotdammsugaren verkligen lika effektiv som en kvast? Med mycket humor och berättarglädje skildras spännande historier och intressanta fakta om hur det kunde vara förr i tiden – och hur det ser ut idag. Det är roligt, knäppt, befriande och på största allvar.