Kiss – nästan lika kul som bajs?

Foto av :

Karin Alfredson

Publicerad:

2019-06-14

Äntligen kommer uppföljaren till Bajsboken! I Pernilla Stalfelts Kissboken får du veta vem som kan bajsa utan att kissa och vem som kan kissbajsa. Det är roligt, knäppt, befriande – och förstås på största allvar.

Sedan debuten 1996 med Hårboken har Pernilla Stalfelts böcker väckt stor uppmärksamhet och förtjusning, både bland publik och press. Få kan som hon hantera svåra ämnen på ett begripligt och glädjefullt sätt och få sina läsare intresserade, roade och berörda. Mest känd är hon kanske för Bajsboken.

– Bajsboken är ju den varit mest älskad i Sverige. Så jag tänkte att det vore fint att ha en likadan fast om kiss, säger Pernilla Stalfelt. Kiss är ju ett grundläggande kroppsligt behov som vi hanterar dagligen, flera gånger om dagen, och som är viktigt för barn, ibland sker olyckor, det blir pinsamt. Jag vill att den här boken ska vara en present till barn som kissar i sängen, det behöver inte vara skämmigt utan det är kroppen som agerar.

Pernilla Stalfelt utgår alltid från barn när hon skapar sina böcker. Denna gång träffade hon ett antal barn i 6–9-årsåldern och pratade med dem om kroppen och kroppsfunktioner.

– Vi kom in på kiss och vad de tyckte skulle vara med i boken. Sedan fick de göra egna berättelser. Därefter blir det en blandning av vad jag tänker på och vad barnen har pratat om. Men det är väldigt barninspirerat, jag lyssnar och försöker förstå vad de menar.

I Kissboken får vi bland annat veta varför kisset ibland skiftar färg och hur lång tid det tar att kissa, på ett ungefär. Vi lär oss kissången och följer med på kissets resa genom kroppen. Allt är som vanligt illustrerat av Pernilla själv och inspirerat av barns bilder.

–Jag vill ligga så nära barnens bilder som möjligt. De gör så charmiga och spontana kompositioner och bildlösningar. Barnen är en stor inspirationskälla och de skall känna sig hemma i mina böcker. Mina böcker är inte faktaböcker utan det är olika infall och ingångar och sedan kollar jag förstås upp så att allt stämmer. Ibland ställs en fråga och uppmanar läsaren att tänka. Jag gillar frågor!

Samtidigt som Kissboken kommer ut släpps också Kiss och bajs – pysselboken.

I samma serie ingår även: Hårboken, Bajsboken, Dödenboken, Kärlekboken, Läskiga boken, Våldboken, Livetboken, Matboken och Tidenboken.

 

Relaterat

Kiss och bajs pysselboken med klistermärken

Om boken

Kiss och bajs är nästan alltid roligt, det tycker både barn och vuxna.

Kiss är ett ämne som hör så mycket ihop med bajs och här får man riktigt frossa i allt spännande som handlar om just kiss och bajs i olika former.

Knasig pysselbok med Pernilla Stalfelts underfundiga illustrationer. Bygger på Pernilla Stalfelts klassiska Bajsboken och den nya boken Kissboken.

Pernilla Stalfelt, Pernilla Stalfelt

Kiss och bajs pysselboken med klistermärken

Relaterade artiklar

Roligt, tokigt och intressant om förr i tiden

Hur gjorde man innan tvättmaskinen fanns? Är robotdammsugaren verkligen lika effektiv som en kvast? Med mycket humor och berättarglädje skildras spännande historier och intressanta fakta om hur det kunde vara förr i tiden – och hur det ser ut idag. Det är roligt, knäppt, befriande och på största allvar.