Spänning, kärlek och kalla kårar

Foto av :

Albin Händig

Publicerad:

2022-09-30

Ett kråkslott med ekon från det förflutna, en tavla som byter motiv och gamla familjehemligheter. Det är några av huvudingredienserna i Snöstjärna, del två i den magiskt spännande trilogin Fågelspår.

Det är lätt att inbilla sig saker i ett sådant här spöklikt hus. Men så hör jag något inifrån mörkret.

Snyftningar! Ljudet av en flicka som gråter.

I ett hus där det inte bor någon flicka.

Det är höst och Solveig har börjat i sin nya skola i Beckomberga där hon stormtrivs. Men allt är inte som det ska med kompisen Daniel. Han glider undan och beter sig konstigt. Solveig försöker förstå vad som döljer sig bakom hans underliga beteende och när hans mormor plötsligt dör börjar hon se tecken. En kråka hackar på fönstret, som om den har ett viktigt meddelande. Och en av Solveigs tavlor ändrar skepnad, trots att ingen varit nära den med vare sig färg eller pensel. Kan det vara Daniels mormor som söker kontakt från andra sidan? Vill hon att Solveig ska hjälpa Daniel på något sätt?

Snöstjärna är en fristående fortsättning på Jordängel och bjuder på magisk realism, kärlek och kallar kårar. Miljön i den första boken i serien är baserad på berättelser kring riktiga kulvertar under Beckomberga och även i Snöstjärna tar boken avstamp i verkligheten.

– Jag var ute och promenerade i en sommaridyll med fina villor och plötsligt dök det upp ett förfallet kråkslott mitt bland allt det välordnade. Jag tog reda på att det var en gammal bankirvilla som stått och förfallit och bakom gamla svunna tider av storhet fanns det en tragedi. När jag sen började skriva om Solveig och den mystiska Daniel som hon möter i första boken, Jordängel, så drömde jag om kråkslottet. Att någon grät därinne och att Daniel fanns med på något vis. När jag vaknade visste jag att det var i det huset Daniel skulle bo. Så kråkslottet finns i verkligheten – men det som händer i Snöstjärna är helt min egen fantasi.

I förra del var det måsar som ledde barnen in i ett övernaturligt mysterium. Den här gången är det kråkor. Varför fåglar?

– Jag har alltid varit fascinerad av fåglar och läst om att de kan förmedla kontakt mellan levande och döda. Så i varje bok dyker det upp en fågel som visar vägen till dolda hemligheter som behöver komma upp till ytan. Det är en mås i första delen, en kråka i Snöstjärna och i sista delen får en koltrast vara med. Att jag döpte trilogin till Fågelspår anspelar både på fåglarnas budskap och att man följer spår för att lösa ett mysterium.

Relaterat

Snöstjärna

Om boken

Det är lätt att inbilla sig saker i ett sådant här spöklikt hus. Men så hör jag något inifrån mörkret.
Snyftningar! Ljudet av en flicka som gråter.I ett hus där det inte bor någon flicka.Det är höst och Solveig har börjat i sin nya skola i Beckomberga där hon stormtrivs. Men allt är inte som det ska med kompisen Daniel. Han glider undan och beter sig konstigt. Solveig försöker förstå vad som döljer sig bakom hans underliga beteende och när hans mormor plötsligt dör börjar hon se tecken. En kråka hackar på fönstret, som om den har ett viktigt meddelande. Och en av Solveigs tavlor ändrar skepnad, trots att ingen varit nära den med vare sig färg eller pensel. Kan det vara Daniels mormor som söker kontakt från andra sidan? Vill hon att Solveig ska hjälpa Daniel på något sätt?Spänning, kärlek och kallar kårar i den andra boken i den magiskt spännande trilogin Fågelspår. Snöstjärna är en fristående fortsättning på Jordängel.

Pascale Vallin Johansson

Snöstjärna

Relaterade artiklar

Spänning, kärlek och kalla kårar

Ett kråkslott med ekon från det förflutna, en tavla som byter motiv och gamla familjehemligheter. Det är några av huvudingredienserna i Snöstjärna, del två i den magiskt spännande trilogin Fågelspår.