”Det var en flicka på ett svartvitt fotografi som drog in mig i historien”

Foto av :

Foto: Peter Jönsson

Publicerad:

2018-05-28

Nu är författaren bakom Amargitrilogin tillbaka med en spännande berättelse om stark vänskap som kan förändra allt. Inspiration har hon hämtat från en historisk plats; ett hem för föräldralösa flickor.

Pascale Vallin Johanssons nya barnbok Systrarna av Silverdalen handlar om Ylva-li som under en solförmörkelse lockas in i skogen av en gestalt i en gammeldags klänning. Det är början på en historia som förenar systerskap, mysterium och en tidsresa till krigets 1945.

Huvudpersonen Ylva-li har aldrig haft någon riktig vän. I samband med att klassen ska titta på en solförmörkelse förflyttas hon till en annan tid, där marken plötsligt är snötäckt och skolbyggnaden är annorlunda. På utsidan ser den likadan ut men när Ylva-li öppnar dörren till klassrummet finns där inte längre bänkar utan prydliga rader med sängar. Och längst in, i en av sängarna, rör sig någon. Det är en flicka i hennes egen ålder, Barbro, och de blir oskiljaktiga. Det är bara det att Ylva-li har hamnat i 1945. Kriget pågår och något hemskt har hänt på skolan som nu är ett hem för föräldralösa flickor. För att Ylva-li ska lyckas ta sig tillbaka till sin egen tid behöver hon lösa ett mysterium. Det handlar om gestalten i skogen och det är bråttom.

- Det var en flicka på ett svartvitt fotografi som drog in mig i historien, berättar Pascale Vallin Johansson. Jag var på promenad och stannade till vid en gammal skolbyggnad. Invid den fanns ett inglasat fotografi från tiden då skolan var ett hem för föräldralösa flickor. Min blick drogs till en av flickorna som stod lite avsides. Det kändes som om hon ville mig något och det gick rysningar genom kroppen.

Vid tillfället hade Pascale fullt upp med att skriva Amargitrilogin, men flickan släppte inte taget utan dök upp några nätter senare i en dröm. Hon höll en bukett förgätmigej i sina händer som hon sträckte fram.

- Senare fick jag veta att man hade planterat förgätmigej utanför Rådans flickhem för att man aldrig skulle glömma de övergivna flickorna som växte upp där, säger Pascale. Blommorna finns inte längre kvar men jag hoppas att Systrarna av Silverdalen ska få fler än mig att minnas flickorna för alltid.

Under arbetet med boken lyckades Pascale komma i kontakt med några äldre kvinnor som växte upp på Rådans flickhem i Sollentuna på 30- och 40-talet och kunde berätta hur det var. Något Pascale tog fasta på var att de hjälptes åt när det var svårt och blev som systrar för varandra och vänner för livet. Det blev grunden i en magisk berättelse om två flickor som möts i en tidlös vänskap och slåss mot den hemska föreståndarinnan för att rädda varandra och världen på flickhemmet.

Pascale Vallin Johansson skriver även manus för TV och är bland annat en av skaparna till julkalendern Superhjältejul som sedan knoppades av till två böcker om MegaVega och SuperNova. Bokserien Amargitrilogin blandade realism med ett spännande magiskt äventyr och gavs ut 2014-2015.

Relaterat

Systrarna av Silverdalen

Om boken

Jag borde förstått att den inte fanns på riktigt. Den där världen där min tvillingsyster bodde. Ändå hittade jag dit tillslut.

Ylva-li har aldrig haft någon riktig vän. Någon som förstår så där bra som bara en bästis kan göra. En sådan vän som man läser om i sagorna.

När klassen samlats för att titta på solförmörkelsen blir Ylva-li lockad in i skogen av en gestalt i en gammeldags klänning. Plötsligt är marken snötäckt. Och skolbyggnaden är annorlunda. På utsidan ser den likadan ut men när hon öppnar dörren till klassrummet finns där inte längre bänkar. Rummet är fyllt av prydliga rader med sängar. Och längst in, i en av sängarna, rör sig någon. En flicka i hennes egen ålder. Barbro. Flickorna blir oskiljaktiga. Det är bara det att Ylva-li har hamnat i 1945. Kriget pågår och något hemskt har hänt på skolan. Skolan, som nu är ett internat för föräldralösa flickor. För att Ylva-li ska lyckas ta sig tillbaka till sin egen tid behöver hon lösa ett mysterium. Det handlar om gestalten i skogen. Och det är bråttom.

Pascale Vallin Johansson, Lina Bodén

Systrarna av Silverdalen

Relaterade artiklar

Spänning, kärlek och kalla kårar

Ett kråkslott med ekon från det förflutna, en tavla som byter motiv och gamla familjehemligheter. Det är några av huvudingredienserna i Snöstjärna, del två i den magiskt spännande trilogin Fågelspår.