Enid Blyton

Media

Pressbilder

Enid Blytons produktion omfattar mer än 600 titlar. Förutom äventyrs- och skolhistorier ingår småbarnsberättelser, sagor, teaterpjäser och poesi. Hon är troligen en av världens mest översatta författare.

I sitt hemland England slog Blyton på 1930-talet igenom med sina böcker för mindre barn. Böckerna om den lilla figuren Noddy i Leksakslandet blev närmast en landsplåga och 1949-67 utgavs 59 titlar. I Sverige blev Nicke, som figuren döptes om till, ingen succé och endast två titlar publicerades. Däremot blev Blytons böcker för mellanåldrarna publikframgångar i Sverige och speciellt under 1950- och 60-talen kom en flod av Femböcker, Mysterieböcker, hemliga 7:an-böcker och Äventyrsböcker. De blev genast populära hos barn men kritiken från vuxna växte sig allt starkare.

Blytons långserieböcker lägger tyngdpunkten på handlingen, som ofta innebär en smugglarjakt, mysterielösning etc. Persontecknen är förenklat svart-vit, hjältarna är välanpassade medelklassbarn på ferier och bovarna är nattsvarta skurkar som saknar varje försonande drag.

Relaterat

Fem följer ett spår

Om boken

Ingen har väl förmått personifiera en genre så som Enid Blyton med sina ungdomsdeckare. Generationer barn världen över har slukat böckerna om Julian, Dick, George, Anne och förstås hunden Tim.
Redan på femtiotalet kom den första filmen om Fem-gänget. Sedan dess har både fler filmer och teve-serier följt.

Med såväl mysiga som mystiska engelska miljöer, tuffa handlingskraftiga barn och gåtor på precis rätt nivå upptäcker ständigt nya läsare dessa stilbildande pusseldeckare för barn. Alla kan identifiera sig med någon i gänget:
Ledargestalten Julian som med sin mognad och charm kan övertyga vilken vuxen som helst.
Julians lillebror Dick som med glimten i ögat kastar sig huvudstupa in i äventyren.
Georgina, den tuffa pojkflickan som vägrar svara om man inte kallar henne för George.
Anne, minstingen i gänget som egentligen föredrar en lugn tillvaro framför läskiga äventyr, men ändå alltid följer med för att inte missa något.
Tim, den övergivna strykarhunden som George tar hand om till sin pappas stora förtret.

Enid Blyton

Fem följer ett spår