Ingrid Carlberg

Foto av:

Kajsa Göransson

Ingrid Carlberg, författare och journalist, belönades 2012 med Augustpriset för sin biografi Det står ett rum här och väntar på dig om den svenske diplomaten Raoul Wallenberg som försvann i Budapest 1945, efter att ha lett en räddningsaktion för de sista resterna av Europas judiska befolkning. För boken Pillret 2008 tilldelades hon undersökande journalisters pris Guldspaden och nominerades till Augustpriset. Hon blev medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet 2009.

Hennes senaste bok, NOBEL, nominerades till Augustpriset 2019.

Ingrid Carlberg valdes 2020 in i Svenska Akademien.

Priser och utmärkelser:

  • Svenska föreningen för vetenskapsjournalistiks pris för god och granskande vetenskapsjournalistik (Pillret), 2008
     
  • Guldspaden för sin bok Pillret, 2008.
    Juryns motivering: För att med en imponerande research ha blottlagt hur läkemedelsindustrin - med tvivelaktigt vetenskapligt stöd - utnyttjar människors psykiska ohälsa.
     
  • Svenska Carnegie Institutets journalistpris 2009
     
  • Nominerades till Augustpriset i fackboksklassen 2008 och till Wendelapriset 2009 för Pillret.
     
  • Medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet 2010
     
  • Stipendium ur Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne 2012
     
  • Augustpriset 2012 i fackboksklassen för "Det står ett rum här och väntar på dig ...". Berättelsen om Raoul Wallenberg.

    Juryns motivering: Ingrid Carlbergs biografi över en av Sveriges mest omskrivna personer under efterkrigstiden är medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. Med känsla berättar hon också om familjens vägran att ge upp hoppet trots den passiva hållning gentemot Sovjetunionen som präglade det officiella Sverige.
     
  • Axel Hirschs pris 2013 (av Svenska Akademien)
     
  • IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken 2020
     

Relaterat

Rosalie på djupt vatten

Om boken

Kavat som Kajsa och envis som Bråkmakargatans Lotta, lyckades Rosalie vinna våra hjärtan förra året i Jag heter Rosalie. Då var hon 6 år och svängde mellan övermod och självtvivlan. Nu är hon 7 år och har ett något jämnare temperament. Men hon har fortfarande en förmåga att hamna i knepiga situationer... Ibland är det lättare att ljuga än att tala sanning. Och det är inte så lätt att vara en god kompis för hur ska Rosalie få det att gå ihop med Vendela och Malin? Och Linda sen då? Och så Rebecka som vill vara med ... Vem tar vem? Kan man verkligen leka alla fem eller är det tre för många?
Maria Thore har gjort de fina illustrtionerna.

Ingrid Carlberg, Maria Thore

Rosalie på djupt vatten