bok

Min bror Benjamin

Ingrid Carlberg

Författare

Beskrivning

2004-03-29
Svenska
12-15

Författare

Ingrid Carlberg

Det börjar en ny kille i klassen. Han är en osannolik figur med rött hår och hängslen, inte helt olik Karlsson på taket. Killgänget bestämmer sig för att sätta Banjoballe på prov. Men inget biter på Benjamin som alltid har svar på tal.

"Jag kommer aldrig att glömma den morgonen då Benjamin stod vid katedern. Noga räknat var det en tisdag i mitten av september, det vill säga flera månader innan jag förstod att han på sitt sätt var min bror. Det var nästan på dagen ett halvår innan han tog med mig till Fort Cosmo första gången."

Klassens nye kille ska sättas på prov. Det bestämmer Robin och hans ord är lag. Men Johan känner sig inte bekväm i rollen som mobbare. Kanske för att Benjamin alltid har svar på tal och kan argumentera. Snart visar det sig att Benjamin på ett sätt är Johans bror - Johans plastpappa Kjell har även varit Benjamins plastpappa . Johan hamnar i en lojalitetskonflikt, men han kan inte låta bli att fascineras av Benjamins sagolika berättelser om sin franska pappa, filmkonstnären som har en egen studio i Paris som heter Fort Cosmo. Benjamin bor med sin mormor, men när hon dör rymmer Benjamin och Johan till Paris för att hälsa på Benjamins pappa. Men är Benjamins berättelser sanna? Eller är han en mytoman?

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2004-03-29

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129660166

Antal Sidor

224

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

195

Vikt (kg)

0.368

Bredd (mm)

132

 

Rosalie på djupt vatten

Om boken

Kavat som Kajsa och envis som Bråkmakargatans Lotta, lyckades Rosalie vinna våra hjärtan förra året i Jag heter Rosalie. Då var hon 6 år och svängde mellan övermod och självtvivlan. Nu är hon 7 år och har ett något jämnare temperament. Men hon har fortfarande en förmåga att hamna i knepiga situationer... Ibland är det lättare att ljuga än att tala sanning. Och det är inte så lätt att vara en god kompis för hur ska Rosalie få det att gå ihop med Vendela och Malin? Och Linda sen då? Och så Rebecka som vill vara med ... Vem tar vem? Kan man verkligen leka alla fem eller är det tre för många?
Maria Thore har gjort de fina illustrtionerna.

Ingrid Carlberg, Maria Thore

Rosalie på djupt vatten

Relaterat

Ingen början inget slut

Om boken

Benjamins pappa ska jobba med en utgrävning i skärgården hela sommaren, och Benjamin försöker få tiden att gå utan sin bästis Olivia. Och utan mamma förstås. Att det ska vara så nu och för all framtid vill han knappt tänka på.
En stekhet dag på stranden dyker Tristan upp. Han är 14 år och lika karismatisk som hemlighetsfull. Benjamin dras direkt till honom, men varför verkar alla i byn tycka så illa om Tristan och hans familj? Ju närmare Tristan och Benjamin kommer varandra, desto fler frågor väcks. Vad är det Tristan döljer? Vad är en jungfrudans? Och vad är en egentligen everlevare?Ingen början inget slut är magisk realism om förälskelse, sorg och utanförskap. Och om att leva vidare i andra, för evigt.Ellen Strömberg vann Augustpriset 2022 för ungdomsromanen Vi ska ju bara cykla förbi.Om Vi ska ju bara cykla förbi:”Det är en oändligt fin ungdomsbok, som Ellen Strömberg lyckas göra såväl vardaglig som existentiell. Varje mening är betydelsebärande, varje person och varje scen innehåller en klarsynt iakttagelse.” Lotta Olsson, DN”Det är en klassisk handling, men tusan vad härligt det är att läsa den en gång till i Ellen Strömbergs version. ” Johanna Lindbäck, Expressen”En träffsäker bok om längtan, vänskap och systerskap. ” Maria Friedner, Jönköpings-Posten”Att Strömbergs prosa dessutom är både rapp, rolig och suggestiv gör boken till en av vårens bästa.” Lydia Wistisen, DN

Ellen Strömberg

Ingen början inget slut