Charlotte Hage

Media

Pressbilder

Jag är född 1959 och växte upp i den lilla mälaridyllen Strängnäs.
Min uppväxt var dock inte alls lika idyllisk men det tänker jag inte gå in närmare på här. Men så mycket kan jag säga att min räddning och livlina kan sammanfattas i två ord: böcker och djur.

Så småningom blev jag en hästtjej och tillbringade varje ledig stund i stallet. Jag läste varenda hästbok som fanns på marknaden och drömde mig bort till framtiden där jag såg mig själv med häst och hund, man och barn i ett rött hus på landet.

Hästböcker har ofta ett oförskyllt dåligt rykte men man kan inte dra alla hästböcker över en kam. Själv hämtade jag mycket styrka ur mina hästböcker. I vilka andra böcker kunde man på den tiden läsa om tjejer som är tuffa, orädda och självständiga? ­
Allt det som man måste vara när man umgås med så stora djur som hästar.
Som barn var min högsta önskan en egen hund och en ponny men mina föräldrar vägrade hårdnackat att ens ge mig en vandrande pinne. När jag flyttade hemifrån köpte jag min första hund, cairnterriern Bullen.
Nu delar min man Mikael och jag säng med jack russel-terriern Otto. Någon egen häst har jag aldrig haft men jag har delat med andra och rider det gör jag fortfarande.
Ett rött hus på landet har jag, på Öland, där jag tillbringar så mycket tid jag kan. Till vardags bor jag i en lägenhet i Stockholm. Som barn tyckte jag om att skriva och jag drömde om att bli journalist, vilket jag också är i dag, även om jag tog en omväg via juridiken. Jag är frilansjournalist och skriver framför allt om privatekonomi och företagande och mina sju år som jurist på skattemyndigheten kommer väl till pass.

Barnboksförfattare blev jag mer eller mindre av en slump. En dag när jag var ute och gick med Otto såg jag några småtjejer som hängde i kopplet efter en stor rotweiler. Hunden gjorde precis som den ville och tjejerna hade inte en chans att hindra den från att flyga på en stackars cockerspaniel som kom gående på stigen.
Idén till min första bok, Extramatte finnes!, var född. Jag kontaktade Rabén & Sjögren och frågade om de var intresserade av en bok för barn som behöver lära sig hur man umgås med djur. Och det var de!
Hittills har jag skrivit om djur i stan, djur på landet och hundar. Spännande böcker om djur behöver inte alls bara handla om hästar.

Relaterat

Hundar som jobbar

Om boken

Häng med Ruff, Kaisa, Markus och många fler till jobbet. De är alla hundar som jobbar. Polishunden Ruff letar narkotika, Kaisa är servicehund åt Karin som är handikappad och Markus är både stallhund och skådis. Boken är rikligt illustrerad med färgfoton.

Charlotte Hage, Mikael Hage

Hundar som jobbar