Johanna Palmström

Foto av:

Christian Saltas

I början av 2004 kom en undersökning från Länsförsäkringar som visade precis vad Moa och jag hade funderat på de senaste månaderna: över hälften av kvinnorna i Sverige undviker att gå ut ensamma på kvällar och nätter. En förklaring till det är rädslan för att bli våldtagen som samma undersökning visade är mest utbredd bland oss i åldern 16-29 år. På grund av rädsla hindrar vi oss själva från att göra olika saker.

Till slut är vi så vana vid rädslan att vi nästan inte tänker på den. Hur van jag själv är vid vardagsrädslan blev tydligt för mig när vi jobbade med Slå tillbaka. Först när vi hade intervjuat massor av aktivister och forskare förstod jag att även jag är vardagsrädd. Sakta men säkert kom insikten att även jag har en massa erfarenheter som tjej som jag önskar att jag inte hade behövt uppleva.

Det var bland det bästa och jobbigaste med att skriva den här boken, att förstå att hon som våldtas, råkar ut för trakasserier, misshandlas och är rädd inte är någon annan. Utan att hon också är jag. Att vi har träffat så många coola aktivister i tjejjourer, jämställdhetsgrupper och självförsvarsgrupper känns nu i efterhand ovärderligt och helt nödvändigt. Nu vet vi hur förändring kan se ut!

Johanna Palmström är född 1979 och studerade statsvetenskap på Stockholms universitet innan Moa och hon träffades 2001 och läste ekonomisk historia. Sedan Ta betalt kom ut våren 2003 har Johanna främst arbetat som föreläsare tillsammans med Moa på skolor, bibliotek, fackförbund m.m. Utöver det har Johanna även arbetat med en statlig utredning om kvinnors organisering samt frilansat för radio och tidningar. Tillsammans är Moa och Johanna med och driver Lacrimosa, en feministisk teater och tankesmedja på södermalm i Stockholm.

Läs mer på Moa och Johannas hemsida!

Relaterat

Äga rum

Om boken

Feminismen är inte död! Den finns överallt! Dagens feminister visar att det finns nya sätt att tänka, vara och göra. Äga rum är ett manifest över den unga feministiska rörelsens frågor, tankar och drömmar! Texterna är helt nyskrivna av unga tjejer och killar med skiftande bakgrund. Boken är ett uppslagsverk över den unga feministiska rörelsen i Sverige idag. Helt nödvändig läsning för alla med minsta intresse för jämställdhet och könsbalans!

Johanna Palmström, Moa Elf Karlén

Äga rum