Kristina Thulin

Foto av:

Mikaela Tigerschiöld
Är 35 år, bor i Stockholm, arbetar som journalist på TV 4 Nyheterna och skriver böcker för unga; X-märkt - Flickornas Guide till verkligheten och Bimbobakslaget, som precis har kommit ut i pocket. Har tidigare städat pissoarer, sålt smörgåsar och vilat med dagisbarn och undervisat högstadieelever.

Har också pluggat på Journalisthögskolan, skrivit för VeckoRevyn, läst svenska på universitetet, varit producent på Sveriges Radios Kulturnytt och redaktör för en ungdomstidning.

Skriver böcker gör jag för att jag har trotset inbyggt i mig, och för att jag måste få ur mig vissa saker. Jo, jag är fortfarande ung nog att tro på pennan som vapen. X-märkt vänder sig till unga kvinnor och är uppbyggd som en feministisk handbok. Unga tjejers erfarenheter varvas med intervjuer med experter som ger en bakgrund till könsorättvisorna.

I Bimbobakslaget granskar vi kvinnobilderna i reklam och media. Vi låter reklammakare, TV-chefer, tidningsredaktörer, fotografer och plastikkirurger förklara hur de tänker när de arbetar. För övrigt har jag två döttrar och en man.

Kristina Thulin

Relaterat

X-märkt + Bimbobakslaget

Om boken

X-märkt är en feministisk handbok för unga tjejer som tar upp allt från hur man hanterar killarnas trackande i korridoren till hur man löneförhandlar. När boken kom, 1997, var den först i sitt slag och den väckte mycket uppmärksamhet och debatt. Det kapitel i boken som alla ville prata om var det som handlade om skönhet och den hets dagens skönhetsideal föder. I Bimbobakslaget gör därför författarna en djupdykning i skönhetsindustrin. Kvinnor bedöms fortfarande på grund av sitt utseende stället för sin kompetens - varför är det så? Detta och annat tas upp i boken. Det är intervjuer och reportage om Fröken Sverige, modeindustrin, skönhetsoperationer, utvikningsbrudsfotografer, med mera.

Innehållet i X-märkt är till viss del uppdaterat.


"Ett fräscht debattinlägg."
Gotlands Tidningar

"Läs gärna Bimbobakslaget. Du blir garanterat ilsk."
Kinda-Posten

"En intressant betraktelse över dagens samhälle och ett steg i rätt riktning."
Sölvesborgs-Tidningen

"En bok som öppnar ögonen på folk."
Bokkanalen

Kristina Thulin, Jenny Östergren

X-märkt + Bimbobakslaget

Bimbobakslaget

Om boken

Så kallade herrtidningar går bättre än någonsin i Sverige. Tidningar späckade med lightporr, machotugg och halvnakna brudar. Fröken Sverige-tävlingar och andra skönhetstävlingar är helt accepterade karriärstegar. Tonårstjejer får skönhetsoperationer i födelsedagspresent. Har Bimbon segrat över tjejen med huvet på skaft?

För två år sedan debuterade de två journalisterna Kristina Thulin och Jenny Östergren med X-märkt - Flickornas guide till verkligheten. Det var en feministisk handbok för unga tjejer som tog upp allt från hur man hanterar killarnas trackande i skolkorridoren till tips inför löneförhandlingen. Boken väckte uppmärksamhet och debatt. Kristina och Jenny fick flitigt debattera boken i olika sammanhang.

Dock var det ett kapitel som alla ville prata om, det om skönhet och den hets dagens sjuka skönhetsideal föder. I Bimbobakslaget gör därför författarna en djupare undersökning av skönhetsindustrin och de mekanismer som får unga tjejer att känna sig så fula och självsvälta sig, ibland till döds. En BIMBO är en ursnygg brud med stora tuttar och tom skalle, och det BAKSLAG som titeln syftar på är att bimbon tycks ha segrat över tjejen med huvudet på skaft. Åtminstone i media där det har blivit helt ok med utvikningsbrudar och att beskriva kvinnor i termer av hur de ser ut. Både i herrtidningar och damtidningar får kvinnor posera mer eller mindre lättklädda och mest uttala sig om sminktips. Till skillnad från män, som intervjuas och porträtteras som yrkesmänniskor.

Intervjuer och reportage om:
Fröken Sverige
Modeindustrin
Skönhetsoperationer
Utvikningsbrudar
m.m.

Kristina Thulin, Jenny Östergren

Bimbobakslaget