Andréa Räder

Foto av:

Gustaf Engberg

Jag är född i Berlin, uppvuxen i Jämtland och bor i Göteborg eller i ateljén på Orust.

Tecknat har jag gjort så länge jag kan minnas. Men det var inte vid staffliet på Nyckelvikskolan, eller i grafikverkstan på Hovedskous målarskola, eller under åren på HDK (Göteborg) som tankarna på att bli bokillustratör tog form.

En liten oillustrerad pocketbok med fantastiska berättelser för barn, skrivna av den då östtyske författaren Rainer Kunze, gjorde att jag bestämde mig. Nu blev det inga bilder till just den boken. Men runt tre dussin andra har det blivit genom åren; faktaböcker och bilderböcker i samarbete med olika författare.

Att göra bilder till en text är som att vandra runt i ett stort hus och öppna fönster åt olika håll. En del är hårt igenkittade medan andra redan står på vid gavel med svindlande utsikt. Fast lika ofta skyms sikten av en betongvägg som först måste bankas ner med slägga och slagborr. Lyckligtvis brukar detta (nästan) alltid vara mödan värt.

Det märkliga är att man överhuvudtaget kan skapa och uppleva fyrdimensionella världar mellan ett par platta bokpärmar – det är nog det som är det fina i kråksången.

Egen hemsida: www.andrea.nu

Relaterat

Snövit och de sju dvärgarna

Om boken

Sagans land De gamla sagorna är spännande och tidlösa och de lämpar sig perfekt för nybörjarläsarna. I ett sagobibliotek har vi samlat några av de vackraste och mest spännande folksagorna med text i nytolkning, massor av vackra bilder och ett enkelt språk. Snövit är en av våra mest kända och älskade folksagor. Den vackra prinsessan Snövit jagas ut i skogen av sin elaka styvmor och finner en fristad hos sju små snälla dvärgar. Men styvmodern hittar henne och efter flera listiga försök lyckas hon döda Snövit med hjälp av ett förgiftat äpple. Snövit väcks till liv igen av en prins som ger henne en livgivande kyss. Att sagan handlar om en mognadsprocess och kanske också sexuellt uppvaknande har många kända sagoforskare, bl.a. Bruno Bettelheim, slagit fast. Sagan är nytolkad av Mona Eriksson. Andréa Räders vackra och detaljrika bilder fångar den rätta sagostämningen. Läs också Kungasonen och Messeria och Snövit och Lillvacker. Läsarålder: 6-9 år

Mona Eriksson, Folksaga , Andréa Räder

Snövit och de sju dvärgarna