Eva Lindström

Foto av:

Rebecka Uhlin

Eva Lindström är född 1952 i Västerås och bosatt i Stockholm. Hon är utbildad vid Västerås Konstskola och Konstfack i Stockholm.

Eva Lindström illustrerar lika flitigt andra författares texter (Håkan Jaensson och Katarina Mazetti m fl) som hon skriver och illustrerar egna böcker. Hon har medverkat i Kamratposten och gjort flera tecknade kortfilmer.

1995 fick Eva Elsa Beskow-plaketten för Gunnar i granskogen och hon har blivit Augustnominerad tolv gånger, bland annat 2014 tillsammans med Barbro Lindgren (text) för Nu leker vi den fula ankungen.

Eva Lindström tilldelades Astrid Lindgren Memorial Award 2022 med motiveringen: 
"Eva Lindströms gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Ella en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?"

Relaterat

Nu leker vi den fula ankungen

Om boken

H. C. Andersens klassiska saga om svanungen som hamnar i en ankfamilj känner vi alla till. I Nu leker vi den fula ankungen återberättar Barbro Lindgren den välkända historien på sitt alldeles egna vis. Två barn med mycket fantasi leker sagans alla huvudpersoner. De leker sig genom svarta nätter, tar sig förbi retsamma ankungar och försvarar sig mot elaka pippifåglar. De leker tills förvandlingen sker och det lyckliga slutet är ett faktum. Ankungen har blivit en vacker svan! Allt illustreras av Eva Lindström, med karakteristiska och helt fantastiska bilder.

Barbro Lindgren och Eva Lindström är två av våra absolut mest älskade bilderboksskapare. Nu leker vi den fula ankungen är en hyllning till leken och fantasin. Det är en rolig, lekfull och helt oemotståndlig bilderbok.

Nu leker vi den fula ankungen nominerades till Augustpriset 2014.

Barbro Lindgren, Eva Lindström

Nu leker vi den fula ankungen

Relaterade artiklar

Eva Lindström tilldelas Almapriset 2022

Astrid Lindgren Memorial Award 2022 går till den svenska bilderbokskonstnären Eva Lindström.