Lev Tolstoj

Media

Pressbilder

Lev Tolstoj (1828-1910) räknas som en av tidernas största romanförfattare, inte minst för storverken Krig och fred (1867-69), med Napoleontiden, Moskvas brand och det franska återtåget som ämne, och familjeromanen Anna Karenina (1873-77). Redan tidigt framträdde hos Tolstoj tanken på en ny religion, avskalade dogmer och förenklad byråkrati. Han klädde sig i bondekläder, åt samma mat som arbetarna och hjälpte till att plöja sina åkrar. Med tiden avvisades han också all konst som inte förmedlade goda tankar till läsaren. I denna anda skrev han bland annat Ivan Iljitjs död (1886), Kreutzersonaten (1890) och Hadsji Murat (1912).

Relaterat

Fabler och andra berättelser

Om boken

Två giganter från olika århundraden möts i denna fantastiska bilderbok. Konstnären Jockum Nordström har illustrerat Lev Tolstojs fabler i ett unikt samarbete med Tolstojs släktingar. Listiga rävar, sluga lejon och giriga bröder, sagor och berättelser att skratta åt, fundera över och att prata om.

Lev Tolstoj anses vara en av de största författarna genom tiderna och är framför allt känd för sina episka böcker Krig och fred och Anna Karenina. Få känner kanske till att han även skrev för barn. Mycket av det Tolstoj skrev för yngre var inspirerat av klassisk litteratur som han ville göra tillgänglig för unga läsare. Berättelserna i den här boken är till stor del hans tolkningar av den grekiske diktaren Aisopos fabler och hinduiska sagor.

Jockum Nordström är en av Sveriges mest älskade konstnärer. Förutom många utställningar runt om i världen, har han också gjort barnböcker. Bland annat böckerna om Sailor och Pekka och Vart ska du?.

Texten är nyöversatt av Ylva Mörk.

Lev Tolstoj, Jockum Nordström

Fabler och andra berättelser

Relaterade artiklar

Fler priser till Tolstojs fabler

Boken med Lev Tolstojs fabler, illustrerade av Jockum Nordström, har vunnit priset Svensk Bokkonst 2018.