Jockum Nordström illustrerar Lev Tolstojs berättelser i ett unikt samarbete på Rabén & Sjögren

Foto av :

Foto: Ulla Montan

Publicerad:

2017-11-15

I februari 2018 släpper Rabén & Sjögren boken Fabler och andra berättelser, ett unikt samarbete mellan den ryska författaren Lev Tolstojs barnbarnsbarn Daniil Tolstoy och konstnären Jockum Nordström.

Få känner till att Lev Tolstoj även skrev för barn och nu ger Rabén & Sjögren ut hans berättelser på svenska.

På initiativ av Daniil Tolstoy har Jockum Nordström illustrerat sagorna med helt nya bilder, varav flera av texterna aldrig tidigare har publicerats.

- Boken är full av spännande och fängslande sagor om listiga rävar, sluga lejon och giriga bröder. Berättelser att skratta åt, fundera över och att diskutera, säger Moa Brunnberg förläggare på Rabén & Sjögren.

Fabler och andra berättelser ges ut i två upplagor, en bilderbok och en praktutgåva med numrerade litografier av Jockum Nordströms bilder i en begränsad upplaga om 25 exemplar. Tolstojs texter är till stor del tolkningar av den grekiske diktaren Aisopos fabler och hinduiska fabler

- Man säger att fabler handlar om människor, om människan. Det är självklart. Men de handlar också i hög grad om djuren. För mig suddas gränserna ut. Det var nog det som intresserade mig mest när Daniil Tolstoy för några år sedan frågade om jag ville göra bilder till dessa berättelser. Jag upplever fablerna som tidlösa. De berättar om moral och relationer utan fasta pekpinnar. Inga regler eller svar. Det ger mig tröst. Precis som stjärnbilderna i himlavalvet, säger Jockum Nordström.

Barnbarnsbarnet Daniil Tolstoy berättar själv om projektet och texterna:

- När Lev Tolstoj levde var många fattiga och få kunde läsa och skriva. Han månade mycket om barnen och på sin stora gård grundade han flera skolor, där man ofta kunde se honom undervisa själv. Han tyckte att de skolböcker som användes på den tiden var tråkiga, och han ville att skolan skulle vara en rolig plats där man kom och gick som man ville. Min pappa, som tillbringade många somrar med sin farfar Lev, mindes hur han ofta fick sitta i hans knä och höra honom berätta historier som fick honom att drömma sig bort till fantastiska världar.

Relaterade artiklar

I ateljén med: Jockum Nordström

Vi har hälsat på hos en av våra största verksamma konstnärer. Jockum Nordströms böcker om Sailor och Pekka är moderna klassiker, alldeles unika i sitt slag. 2023 är det 30 år sedan den första boken gavs ut.