Fler priser till Tolstojs fabler

Illustration av:

Jockum Nordström

Publicerad:

2019-03-21

Boken med Lev Tolstojs fabler, illustrerade av Jockum Nordström, har vunnit priset Svensk Bokkonst 2018.

Det är bara ett par veckor sedan Lev Tolstojs fabler, illustrerade av Jockum Nordström, vann pris på The New York Rights Fair. Nu är Fabler och andra berättelser även vinnare i Svensk Bokkonst 2018. 

Juryns motivering lyder:

”Lyxigt tjock bilderbok med djur och människor i lekfull kollageteknik, med skuggor och galenskap. Fint återgivna färger och konsekvent bildgestaltning. Bra pappersval i generöst format. Läsband och kapitälband i samma färg bildar en harmonisk helhet. Fint växelspel mellan bild och typografi.”

Priset delades ut på Svensk Bokkonsts stora prisgala på Kungliga Biblioteket i Stockholm. De utvalda bidragen visas på en utställning på Kungliga Biblioteket och senare på andra platser, både i Sverige och internationellt. Dessutom representerar de vinnande böckerna Sverige i den internationella boktävlingen Die Schönsten Bücher aus aller Welt som ställer ut på mässorna i Leipzig och Frankfurt varje år.

I Fabler och andra berättelser möts två konstnärer från olika århundraden. Jockum Nordström, som är en av Sveriges mest kända konstnärer, har illustrerat Lev Tolstojs fabler i ett unikt samarbete med Tolstojs släktingar. Läsaren möter listiga rävar, sluga lejon och giriga bröder i berättelser att skratta åt, fundera över och att prata om.

– Jag upplever fablerna som tidlösa. De berättar om moral och relationer utan fasta pekpinnar. Inga regler eller svar. Det ger mig tröst. Precis som stjärnbilderna i himlavalvet, berättade Jockum Nordström när boken släpptes förra våren.

 

Relaterat

Fabler och andra berättelser

Om boken

Två giganter från olika århundraden möts i denna fantastiska bilderbok. Konstnären Jockum Nordström har illustrerat Lev Tolstojs fabler i ett unikt samarbete med Tolstojs släktingar. Listiga rävar, sluga lejon och giriga bröder, sagor och berättelser att skratta åt, fundera över och att prata om.

Lev Tolstoj anses vara en av de största författarna genom tiderna och är framför allt känd för sina episka böcker Krig och fred och Anna Karenina. Få känner kanske till att han även skrev för barn. Mycket av det Tolstoj skrev för yngre var inspirerat av klassisk litteratur som han ville göra tillgänglig för unga läsare. Berättelserna i den här boken är till stor del hans tolkningar av den grekiske diktaren Aisopos fabler och hinduiska sagor.

Jockum Nordström är en av Sveriges mest älskade konstnärer. Förutom många utställningar runt om i världen, har han också gjort barnböcker. Bland annat böckerna om Sailor och Pekka och Vart ska du?.

Texten är nyöversatt av Ylva Mörk.

Lev Tolstoj, Jockum Nordström

Fabler och andra berättelser

Relaterade artiklar

I ateljén med: Jockum Nordström

Vi har hälsat på hos en av våra största verksamma konstnärer. Jockum Nordströms böcker om Sailor och Pekka är moderna klassiker, alldeles unika i sitt slag. 2023 är det 30 år sedan den första boken gavs ut.