Jonas Lindén

Foto av:

Göran Segeholm

Jonas Lindén, född 1974, är formgivare och författare. Han debuterade 2015 med Mallan, den tråkigaste dagen och har sedan dess skrivit ytterligare två böcker för barn. Jonas bor och verkar på Ekerö utanför Stockholm.

Jag har aldrig älskat att skriva. Under skoltiden experimenterade jag med jättestora bokstäver och hemmagjord skrivstil för att få ihop den förväntade mängden A4-sidor. Bokstäverna tog upp bra med plats men såg ju helt galna ut.

Men jag har alltid tyckt om att läsa. Jag var tidig på Robinson Crusoe och De tre musketörerna. Som förvirrad 14-åring var märkligt nog Hustrubytet av Roald Dahl min favorit tillsammans med The Outsiders och under sena tonåren läste jag Klas Östergrens Fantomerna säkert fem gånger.

Jag är född i Örebro. Studier i grafisk design förde mig i slutet av 1900-talet till Stockholm och Forsbergs skola. Numera bor jag med familjen i radhus på Ekerö. Radhuslivet bjuder på daglig inspiration; det bor 16 barn i blandade åldrar på vår gård. Det är intensivt och speciellt, men sällan tråkigt.

Till vardags jobbar jag med grafisk form och reklam. Jag har formgivit över 350 bokomslag, bl a samtliga Jens Lapidus böcker. Jag lagar gärna mat och bakar bröd. Jag spelar bas och sjunger rock i ett ganska dåligt band. Jag är handbollstränare och tränar själv fotboll, tennis och wing-tsun. När sommaren tillåter odlar jag tomater, chili och bönor. Jag tycker om att fiska och plocka svamp. Jag skriver och läser och älskar katastroffilmer. Och så har jag tre barn.

Jag är mer bekväm med skrivandet nu och även om jag är fortfarande blir lite svettig när jag ska leverera ett visst antal tecken är berättandet mest avkopplande.

Relaterat

Kan du lyfta en fröken?

Om boken

Kim är starkast i 1B. Kanske starkast på hela lågstadiet? Han kan lyfta nästan allting, till exempel en fröken, eller en skolbänk, fast Lill-Jensa sitter ovanpå!
- Wow, säger alla. Kolla på Kim!
Men en dag börjar Adnan i klassen. Han kan lyfta en skolbänk hur lätt som helst, fast Lill-Jensa OCH Malou sitter på! Han kan till och med lyfta en rektor. Nu börjar en styrkemätning som snabbt urartar, för ingen kan väl lyfta en hel matsal! Eller?

Jonas Lindén, Per Gustavsson

Kan du lyfta en fröken?

Relaterade artiklar

”Jag tror det handlar mycket om att passa in”

Kim är starkast i klassen, han kan lyfta en hel lekstuga minsann. Men så en dag kommer Adnan som är ännu starkare. Jonas Lindén och Per Gustavsson har skapat en absurd och humoristisk bilderbok om machokultur och om att förlora sin plats i hierarkin.