Matilda Salmén

Media

Pressbilder

Matilda Salmén föddes 1984 och växte upp i Sigtuna utanför Stockholm tillsammans med sina föräldrar och två yngre systrar. I Sigtuna fanns även hennes mor- och farföräldrar vilka hon så ofta hon kunde besökte.

Redan som pyttelitet barn älskade Matilda att teckna och visste ganska snabbt att det var barnboksillustratör hon ville bli, inte frisör, pizzabagare eller veterinär som många av hennes kompisar. Tecknandet fortsatte upp i skolåldern och från att ha tecknat prinsessor och prinsar på dagis blev det nu mer skoltema på bilderna. Skulle ett skolarbete om Ryssland lämnas in kunde man ge sig den på att Matilda tecknat ryska farbröder med pälsmössor i marginalen, lämnades indian-arbeten in så fanns detaljerade totempålar med. Matilda kunde inte låta bli att göra det hela lite mer "roligt" och personligt.

Bilder har alltid fått henne att le. En skoltext utan illustration kändes tråkig att behöva plöja igenom, men fanns det med en bild så blev texten genast så mycket roligare och intressantare! Tänk så mycket kraft en liten bild kan ha! 

Matilda började gymnasiet på SSHL i Sigtuna och fick då även sitt första illustrationsjobb, på lokaltidningen. Året efter gymnasiet började hon jobba på en skola i Sigtuna med barn i åldern 1,5–13 år. Matilda lärde sig mycket av de kloka barnen, bl.a. att teckna på en nivå som barnen gillade! 

Matilda sökte och kom in på "Serie och Bildberättarprogrammet" vid Högskolan i Gävle (80p) och startade eget företag strax innan examen. Hennes första riktiga bokjobb var på Bonnier Carlsen med antologin "Lätt & Blandat". Hon var även med i uppföljarboken "Mera Lätt & Blandat" på samma förlag. År 2007 fick hon äran att illustrera "Joy & önskeburken", vinnarboken i Rabén & Sjögrens berättartävling i Astrid Lindgrens anda. Efter det har det blivit läromedelsböcker på både Bonnier Utbildning och Dammförlag. Hon har även jobbat med diverse tidningar, privata företag och mindre bokförlag.

Matildas tecknarstil är väldigt detaljrik och färggrann. Hon tycker om skeva vinklar och att jobba fram olika uttryck i figurerna. Hennes stora idol är Ilon Wikland. Matilda älskar sitt jobb och blir lika lycklig varje gång hon får ett nytt projekt att ta tag i!
 
När hon inte sitter i sin rosa ateljé i Uppsala tycker hon om att umgås med sin sambo Mattias och deras lilla hund Tilly, ha picknick, spela fotboll, fantisera om inredning, träffa familjen och äta sushi.

Relaterat

Allt är fel

Om boken

Det är sommarlov och Herman ska åka till Anna-Klaras landställe. Det är ganska nervöst, för det är första gången han sover borta utan mamma och pappa. I väskan har han packat ner två böcker om insekter och en om isbjörnar, för säkerhets skull.

Men livet på landet visar sig vara ganska knepigt. Det finns nästan ingen mobiltäckning, man äter filbunke till frukost och i skogen står det en massa konstiga gamla bilar. Dessutom fyller Anna-Klara år och Herman har ju ingen present med sig. I alla fall inte till henne ...

Allt är fel är den tredje, fristående delen om bästisarna Anna-Klara och Herman.

Sofia Nordin, Kajsa Gordan, Matilda Salmén

Allt är fel

Relaterade artiklar

Övernattningsäventyr med missförstånd

Allt är fel är tredje delen om Anna-Klara och Herman – nu utifrån Hermans perspektiv. I boken kombineras lantlig sommaridyll med temat vänskap, och hur den ibland kan skava. För när man är bortrest är ju allt så … annorlunda.