Ann-Helén Laestadius vinner Augustpriset 2016

Foto av :

Fotograf: Sören Andersson

Publicerad:

2016-11-28

Det prestigefyllda Augustpriset har delats ut i Stockholms Konserthus och Årets svenska barn- och ungdomsbok är Tio över ett av Ann-Helén Laestadius.

Juryns motivering lyder:

I Kiruna ställer Maja klockan på tio över ett varje natt, lagom till de nattliga gruvsprängningarna. Hon måste kunna rädda familjen om det värsta skulle hända och allting rasar. Ann-Helén Laestadius ungdomsroman är en berättelse om att gå runt med en konstant rädsla för att tillvaron ska rämna. Det handlar om sorgen inför en bygd i förändring, om samhällsengagemang och kommunalpolitik, men också om nära vänskap och kärlek. Med driv i språket flätar Laestadius samman plats, politik och psykologi. 

Om priset:

Augustpriset delas sedan 1989 ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr och dessutom får pristagarna en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare.

 

Relaterat

Tio över ett

Om boken

Maja kan inte sova. Hon vill, men hon kan inte. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Under sängen har hon en väska med ombyten, ficklampa och andra viktiga saker. Om de måste fly, hals över huvud.

LKAB spränger under jord och Kiruna ska flytta. Familjen har fått en ny fin lägenhet, men det enda Maja vill är att bo kvar i sitt gamla hus. Hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger att stan inte kan rasa. Hon hör ju mullret av sprängningarna på natten, hon känner ju hur marken skakar!

Maja oroar sig för att bästisen Julia ska bli tvungen att flytta till Luleå och att Albin i parallellklassen ska bli kär i någon snygg handbollstjej. Men ingenting skrämmer henne lika mycket som gruvan.

Ann-Helén Laestadius

Tio över ett

Relaterade artiklar

”Det är inte fascinerande, det är provocerande”

Ann-Helén Laestadius tillbaka med ny bok om Maja och ett Kiruna i förvandling.