Ann-Helén Laestadius tilldelas Norrlands litteraturpris 2017

Foto av :

Foto: Sofia Runarsdotter

Publicerad:

2017-07-03

Ann-Helén Laestadius tilldelas Norrlands litteraturpris 2017, i kategorin barn- och ungdomslitteratur, för sin roman Tio över ett med motiveringen:

"Lika trovärdigt som om hon varit en betraktande jämnårig på Högalidskolan, skildrar Ann-Helen Laestadius i Tio över ett några månader av tonåringen Majas liv i Kiruna: relationen till bästa vännen Julia, kärleken till Albin och rädslan för att samhället skall rasa till följd av de sprängningar som varje natt, tjugo minuter över ett, görs i stadens gruva. Alltid precist avvägt mellan vad som sägs och vad som lämnas till läsaren att själva fylla i, skildras hur något som börjar med oro för familj och vänner slutar i panikångestattacker, och hur identiteten formas och förändras i takt med samhällets omvandling."

Även priset i kategorin vuxenlitteratur går till Norstedts Förlagsgrupp. Lina Josefina Lindqvist får priset för sin roman Skarv med motiveringen:

"På ett närmast vetenskapligt sätt berättar Lina Josefina Lindqvist om människorna på den fjärilsformade ön i Norra ishavet, hur de präglats av motsatspar som ljusa sommarnätter och långa vintrar, samt en allt ökande centraliserings- och urbaniseringstakt. Skarv är en roman om drömmar om ett annat liv, men stoltheten över den egna platsen släpper aldrig riktigt taget. I förgrunden finns Maren, som slits mellan tryggheten på ön och viljan att lämna för staden, med en längtan om att lika obehindrat som skarven korsar vattenytan, själv kunna korsa tunneln under havet, på väg till flygplatsen på fastlandet och ut i världen."

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr (tidigare Norrländska författarsällskapet/Författarcentrum Norr), sedan 2014 i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn- och ungdomslitteratur. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling.

Prissummorna är 10 000 kr och delas ut vid det årliga sommarmötet, vilket 2017 äger rum på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk första helgen i juli. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

Relaterat

Tio över ett

Om boken

Maja kan inte sova. Hon vill, men hon kan inte. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Under sängen har hon en väska med ombyten, ficklampa och andra viktiga saker. Om de måste fly, hals över huvud.

LKAB spränger under jord och Kiruna ska flytta. Familjen har fått en ny fin lägenhet, men det enda Maja vill är att bo kvar i sitt gamla hus. Hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger att stan inte kan rasa. Hon hör ju mullret av sprängningarna på natten, hon känner ju hur marken skakar!

Maja oroar sig för att bästisen Julia ska bli tvungen att flytta till Luleå och att Albin i parallellklassen ska bli kär i någon snygg handbollstjej. Men ingenting skrämmer henne lika mycket som gruvan.

Ann-Helén Laestadius

Tio över ett

Relaterade artiklar

”Det är inte fascinerande, det är provocerande”

Ann-Helén Laestadius tillbaka med ny bok om Maja och ett Kiruna i förvandling.