Böcker till tröst

Foto av :

Illustratör: Per Gustavsson

Publicerad:

2018-01-25

Vårt behov av tröst är omättligt, skrev en gång Stig Dagerman. Livet rymmer både glädje och sorg och ibland behöver vi, unga som gamla, ord och berättelser som kan förmedla hopp och meningsfullhet.

Annica Hedins nyutkomna bok Stig är en vacker och tänkvärd berättelse om att förlora någon som står en nära. En bok som tar barnets känslor på allvar och inte ryggar från ett svårt ämne. En bok att läsa tillsammans och prata om, och som stannar kvar i tankarna långt efter att den är utläst. Annica Hedin och Per Gustavsson har skapat stor bilderbokskonst om ett viktigt ämne som berör många barn och deras föräldrar.
”Ett suveränt konstnärligt samarbete mellan text och bild! Helhetsbetyg: 5.” Gunnar Åberg, BTJ

Här ger vi några fler boktips om sorg och saknad för barn i olika åldrar.

Läsålder: 3-6

Flykten av Francesca Sanna.
En mamma flyr med sina två barn. Med bil, båt och till fots genom mörka skogar. Kriget har kommit till deras stad, pappa är försvunnen och enda sättet att överleva är att fly. ”Fantastisk barnbok som sätter ord och bild på flyktens utsatthet.” Sydsvenskan

Andrejs längtan av Barbro Lindgren och Eva Eriksson (illustratör).
Andrej och Vova är på rymmen från barnhemmet. Lilla Vovas steg blir tyngre och tyngre. En hund slår följe med dem och till slut orkar de inte ta sig vidare. Men drömmen lever om en mamma, en mätt mage, en hund som får valpar och ett blommande äppelträd. ”I Andrejs längtanfinns både smärta och sorg men också ett stort hopp.” Dala-Demokraten

Dödenboken av Pernilla Stalfelt.
"Det här är en suverän och rolig bok om döden i dess olika aspekter, synnerligen professionellt genomförd. […] En i högsta grad informativ och välbehövlig faktabok, som också presenterar människors mer fria fabuleringar kring döden. Man unnar alla små och stora barn att läsa den." Isabelle Halvarsson, BTJ

Läsålder 6-9

Sunnanäng av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist (illustratör).
Sagan om Mattias, Anna och den röda fågeln, från Sunnanäng är en av de vackraste Astrid Lindgren skrivit. Den kom till 1959 och finns nu som bilderbok. Kölden har sällan varit svårare och våren aldrig skirare än här.

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren och Ilon Wikland (illustratör).
Skorpans bror Jonathan har berättat om landet Nangijala, dit man kommer när man dör. För Skorpan är sjuk och ska dö. "I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll", säger Jonathan. "För det är i Nangijala som alla sagor händer."

Läsålder 9-12

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld.
I april kommer Jenny Jägerfelds nya bok Comedy Queen. Romanen handlar om 12-åriga Sasha vars mamma har begått självmord. Kvar blir Sasha och hennes pappa med sorgen och frågorna. Sasha utvecklar en egen överlevnadsstrategi – hon bestämmer sig för att aldrig gråta, istället ska hon få andra att skratta.

Sorgboken av Maria Farm och Anna Harvard (illustratör).
Det här är en bok för alla barn och ungdomar, från cirka 10 år och upp, som har förlorat någon. Boken tar upp sorgens faser, olika dödssätt och hur det påverkar de efterlevande, hur man hanterar svåra känslor i vardagen samt resonerar kring dödens och sorgens mer existentiella perspektiv. Maria Farm, som är legitimerad psykolog med mångårig erfarenhet av människor i kris, väjer inte för något utan leder med varsam hand läsaren genom sorgen.

Läsålder: Unga vuxna

Djupa Ro av Lisa Bjärbo.
I det lilla småländska samhället Ingelstad hittas nittonåriga Jonathan död. Det är mitt i sommaren, och hans kropp ligger livlös vid Djupa Ro. När beskedet når de närmsta fyra vännerna återvänder de en efter en till sin barndomsort, och samlas igen för första gången på nästan ett år. På pappret är det för att gå på begravningen. Men egentligen handlar det nog minst lika mycket om att överleva. "Det här är en berättelse som jag inte ville skulle ta slut." Dagensbok.com

Jag lever, tror jag av Christine Lundgren.
Moa är död och Kims värld rasar samman. Hur fortsätter man att leva utan sin bästa vän? ”Detta är en riktig bladvändare. Stark och sorglig, men också med en underbar svart humor. Helhetsbetyg 5” BTJ

 

Relaterat

Stig

Om boken

Det här kanske ser ut som en vanlig fiskpinnemiddag. Alla äter fiskpinnar och Sofia berättar ett nytt pruttskämt. Men en sak är väldigt fel. Titta på den röda stolen. Ser du hålet där? Det var där Stig brukade sitta.

En vacker och tänkvärd berättelse om att förlora någon som står en nära. En bok som tar barnets känslor på allvar och inte ryggar från ett svårt ämne. En bok att läsa tillsammans och prata om, och som stannar kvar i tankarna långt efter att den är utläst. Annica Hedin och Per Gustavsson har skapat stor bilderbokskonst om ett viktigt ämne som berör många barn och deras föräldrar.

Annica Hedin, Per Gustavsson

Stig

Djupa Ro

Om boken

"Jonathan är död."
Luddes röst bröts.
"Dom hittade honom igår. Vi måste åka hem."

Jag vet inte om det går att vänja sig. Om det blir lättare för varje gång man tänker på det. Det verkar inte så. I över en vecka har jag spelat upp den där scenen i mitt huvud nu, och tänkt på den röda Adidasjackan i lågorna. Ändå är det som att få en smäll på käften varje gång.

Jonathan är död.
Dom hittade honom igår.
Vi måste åka hem.
Det blir aldrig normalt. I det lilla småländska samhället Ingelstad hittas nittonåriga Jonathan död. Det är mitt i sommaren, och hans kropp ligger livlös vid Djupa Ro. När beskedet når de närmsta fyra vännerna återvänder de en efter en till sin barndomsort, och samlas igen för första gången på nästan ett år. På pappret är det för att gå på begravningen. Men egentligen handlar det nog minst lika mycket om att överleva.

David, Tove, Ludde, Paula och Jonathan har alla vuxit upp här. På en plats där alla känner alla har de sett varandra spela fotboll, hångla och halsa folköl på badplatsen. De har sett varandra längta bort, och de har sett varandra stanna kvar. Ändå finns det så mycket de aldrig delat. Så mycket de aldrig pratat om.

Och ryktena färdas snabbt här. Det är mycket som är svårt att ta in. Jonathan drunknade. Han fastnade under bryggan och kom inte loss. Vad skulle han ens bada för? Ensam? Mitt i natten?

Djupa Ro är en berättelse om vänskap, sorg och små samhällen. Om gamla minnen, nya känslor och hemligheter som sakta sipprar fram när man skrapar lite på ytan.

Lisa Bjärbo

Djupa Ro