”Att rita djur är det roligaste jag vet!”

Foto av :

Foto: Maria Wretblad

Publicerad:

2018-06-07

I Sarah Sheppards bok Djuren i skogen ABC blandas fantasifulla illustrationer och skojiga texter med vetenskapliga fakta.

Sarah Sheppard tecknar allt möjligt. Kartor, flaggor, dinosaurier och pirater. Men det hon tycker är allra roligast att teckna är djur av alla de slag. När hon nu kommer med en ABC-bok är det förstås djuren som står i centrum. I Djuren i skogen ABC finns många av skogens både vanliga och ovanliga invånare.

- Jag älskar att rita djur, det är det roligaste jag vet! Överhuvudtaget är det väldigt roligt att teckna och jag är väldigt glad att jag får hålla på med det, säger Sarah.

Utöver Sarahs talang för teckning, bild och form är hon en påläst vetenskapsnörd. Allt som har med djur och natur att göra får hennes hjärta att klappa lite extra. Och hennes entusiasm smittar verkligen av sig, det märker man inte minst när man hör henne prata om sina böcker.

- Jag har alltid haft ett stort intresse för allt naturvetenskapligt. Jag skriver om sånt jag själv är intresserad av och vill lära mig mer om!

Sarah är uppväxt i både Sverige och USA. Att uppleva kontrasterna i väder och djurliv har gjort att hon utvecklat en fascination för naturen. Från uppväxten i USA minns hon galna regnoväder, tornadostormar och farliga djur som gjorde starka intryck på henne.

- I Sverige är ju naturen ganska lagom, på ett bra sätt. I USA däremot var vädret mer extremt! Och även om det var läskigt när det till exempel drog fram en tornado där jag bodde, så tyckte jag också att det var väldigt spännande. Jag tror att det bidrog till att jag idag tycker att jorden är ett coolt ställe som jag hela tiden vill lära mig mer om.

I Djuren i skogen ABC blandas naturvetenskap och fantasi. Sarahs djur har allt möjligt knasigt för sig, och uppvisar märkliga beteenden som kanske inte direkt förekommer i verkligheten.

- Framförallt är jag förtjust i KarlKurt Koltrast som drömmer om att dansa klassisk balett på Kungliga operan, den obeskrivligt omusikaliske operasångaren Orvar Orm och Fidel Fladdermus som fjärtar en förskräcklig fis i förortsnatten, säger Sarah.

De fantasifulla texterna om djurens spektakulära liv varvas med faktarutor. Boken är alltså humoristisk och knasig, samtidigt som den är informativ. Sarah hoppas att hennes böcker kan bidra till en ökad förståelse för att vi människor delar planeten med andra varelser, och att man i förlängningen lär sig att ta mer hänsyn till livet på jorden.

- Jag hoppas att jag kan plantera ett vetenskapligt frö hos barnen. Människor verkar ibland tro att jorden finns här för bara oss, men om man lär sig mer om djur, evolutionen och hur allting hänger ihop, inser man att vi bara är en liten, liten del av det hela. Att respektera och ta hand om planeten, som vi delar med rävar, hajar och isbjörnar är den viktigaste av alla frågor tycker jag.

Relaterat

Djuren i skogen ABC

Om boken

Benny Björn och Beata Bäver bråkar om vem det är som har bajsat i blåbärsriset. Båda säger att de inte har begått detta brott! Barbro Bofink berättar att hon har sett vem som är boven. Hon har bevis! BU för bajs på blåbär! ropar Benny och Beata.

Abborrar, björnar och citronfjärillar - i den svenska skogen finns det massor av filurer som hittar på massa knasiga grejer. Lär dig om alfabetet med Sarah Sheppards Djuren i skogen. En abc-bok fylld med humor och finurlig fakta du inte visste att du ville veta om våra svenska djur.

Sarah Sheppard, Sarah Sheppard

Djuren i skogen ABC

Relaterade artiklar

Välkommen till betongdjungeln!

Efter succéböckerna om djuren i skogen vänder barnens faktaboksdrottning, Sarah Sheppard, blicken mot myllrande gator och torg. I Djuren i staden lär vi känna ett gäng fyrbenta och fjäderbeklädda varelser som stormtrivs i city.