Anna Hansson har skrivit en bok om snor och rapar!

Foto av :

Foto: Karl Thorson

Publicerad:

2018-06-14

Fisar, kiss och öronvax. Nu kommer Anna Hansson med en ny bok - som utförligt går igenom allt som är äckligt.

Springer du för livet om någon rapar, eller stannar du och försöker rapa ännu högre? Oavsett om du tycker att det är spännande eller vidrigt med äckliga saker, kommer du att lära dig massor när du läser Anna Hanssons nya bok Fy, vad äckligt! Visste du till exempel att du sväljer några deciliter snor om dagen? Vi ställer några frågor till Anna, bland annat varför hon är så fascinerad av allt som är äckligt.

Anna, hur kommer det sig att du skriver om äckliga saker?

- Det började egentligen med Fasliga fakta om äckliga kryp, som jag skrev för att jag ville skriva om olika spännande insekter. Sedan visade det sig att det som var mest spännande med dem var det som var äckligt, som att dyngbaggar bygger barnkammare i bajs. Det gjorde att jag blev ohälsosamt intresserad av allt som hade med djurbajs att göra, och det resulterade i Stora djurbajsboken. Efter det var det kört, då gick jag all in på allt äckligt! Snor, öronvax, svett, ju äckligare desto bättre!

Vad är det som är så roligt med kiss och bajs?

- Allt! Med djurbajs är det bästa att det liksom inte bara är bajs utan att det även har en funktion, som att markera revir eller att svalka fötterna med.

Det låter som att du själv inte är så lättäcklad?

- Nej, tack vare hundar, barn och inte minst de här böckerna så har mitt äckelsinne trubbats av. Tycker dock fortfarande att det är vidrigt med bajs där det inte ska vara bajs...

Vad har du fått för kommentarer på dina tidigare böcker som handlar om ”äckliga” saker, till exempel Stora djurbajsboken?

- Många har hört av sig och sagt att det är deras barns favoritbok. Vissa har också hört av sig och sagt att de gjorde misstaget att läsa den i väntan på middagen...

Relaterat

Fy, vad äckligt!

Om boken

En faktabilderbok i stort format om kroppens alla äckligheter: snor, svett, kiss, saliv, spya, hud, öronvax, blod, prutt och bajs.

Springer du för livet om någon rapar, eller stannar du och försöker rapa ännu högre? Oavsett om du tycker att det är spännande eller vidrigt med äckliga saker, kommer du att lära dig massor i den här boken. Visste du till exempel att du sväljer några deciliter snor om dagen? Att alla människor pruttar och framförallt när vi sover? Att blåvalar kan få vaxproppar som är långa som linjaler?
Lär dig det mesta om den rengörande saliven, den värmereglerande svetten och om de illaluktande spyorna.

Massor av roliga bilder av Johanna Kristiansson!

Anna Hansson, Johanna Kristiansson

Fy, vad äckligt!

Relaterade artiklar

Klurig monsterserie för nybörjarläsarna

I Monsterstaden är det fullt med mysterier att lösa, så Måna Gast bestämmer sig för att ta på sig rollen som stadens nya detektiv. I Anna Hanssons bok Ett fall för Måna Gast kan du följa med på monsteräventyr och möta alla möjliga sorters väsen på vägen. Det här är den första boken i serien Mysterier i Monsterstaden, med illustrationer av Gustaf Lord.