Två nya titlar i vår Lättläst-serie

Foto av :

Illustratör: Maria Andersson Keusseyan

Publicerad:

2020-01-08

Lagom till skolstarten utökar vi vår Lättläst-serie med två nya titlar som presenterar humoristiska och intressanta djurfakta och ett nytt mysterium för skoldeckarna Max och Penny!

Böckerna i Lättläst-serien kännetecknas av kort, lättläst text och pratbubblor skrivna med versaler. Det ska helt enkelt vara kul och lättläst för dig som just börjat läsa själv!

Visste du att det kan simma flera hundra tusen fiskar i ett fiskstim? Att flygfiskarna kan glida ovanför vattenytan i närmare 100 meter? Eller att sjöhästhonan lägger sina ägg i en ficka på hanens mage? Det och många fler intressanta fakta om våra simmande vänner berättas med en stor portion humor i Fiskstjärtarna av Anna Hansson och illustratören Maria Andersson Keusseyan.

Anna Hansson är själv utbildad lärare och fick nyligen ta emot Läromedelsförfattarpriset Lärkan 2019 i kategori Förskola. Ur motiveringen: ”Hennes material är enkelt, tydligt, informativt och lärande och det har hjälpt många barn att komma igång med läsningen.”

– Varje gång jag börjar med en ny faktabok fascineras jag av hur mycket det egentligen finns som jag inte kan något alls om. Jag älskar att jag får lära mig så mycket som jag sedan kan lära andra, berättar Anna Hansson.

– När jag får ett manus så startar den kreativa processen på en gång och det dyker upp massor med bilder i mitt huvud, säger Maria Andersson Keusseyan. Faktaböcker om djur är extra kul! Det är så spännande att göra research på hur de olika djuren och krypen ser ut och därefter få teckna dem på mitt sätt och ge dem karaktär.

Läs fler böcker i serien Intresseklubben fakta:

Myrstackarna, Råttsvansarna och Ormtjusarna


Skoldeckarna är en lättläst och populär serie av författaren Lena Lilleste och tecknaren Lena Forsman. I böckerna möter vi Max och Penny som är superbra på att lösa mysterier. Och det är tur för det händer en hel del skumma saker på deras skola.

I Det mystiska paketet har klassen åkt iväg på en utflykt till ett museum. Inne på museet är alla djuren döda. Fast de ser levande ut, och det luktar lite konstigt. När det är dags att äta matsäck ser Max och Penny att museets vakt i smyg ger en tant ett paket och får 1 000 kronor av henne. Säljer han saker som tillhör museet? Det tänker skoldeckarna ta reda på!

Böckerna om Max och Penny har blivit enorma succéer och Brandlarmet delades under 2019 ut till närmare 100 000 barn genom ett samarbete med MAX-restaurangernas boksatsning.

Läs fler böcker i serien Skoldeckarna:

Diamant-tjuven, Brandlarmet, Den stulna plånboken och Mat-mysteriet

Relaterat

Det mystiska paketet

Om boken

Max och Penny är superbra på att lösa mysterier! Och det är tur för det händer en hel del skumma saker på deras skola.

Klassen har åkt iväg på en utflykt till ett museum. Inne på museet är alla djuren döda. Fast de ser levande ut, och det luktar lite konstigt. När det är dags att äta matsäck ser Max och Penny att museets vakt i smyg ger en tant ett paket och får 1 000 kronor av henne. Säljer han saker som tillhör museet? Det tänker skoldeckarna ta reda på!

Skoldeckarna är en lättläst serie av författaren Lena Lilleste och tecknaren Lena Forsman. Böckerna har kort och läsvänlig text, spännande handling och massor av färgstarka bilder. Själva berättelserna är skrivna med små bokstäver, men i bilderna finns pratbubblor med stora bokstäver. Man kan alltså öva läsning på två nivåer. Och det bästa av allt: Det är så spännande att man glömmer att man övar!

Lena Lilleste, Lena Forsman

Det mystiska paketet

Relaterade artiklar

Klurig monsterserie för nybörjarläsarna

I Monsterstaden är det fullt med mysterier att lösa, så Måna Gast bestämmer sig för att ta på sig rollen som stadens nya detektiv. I Anna Hanssons bok Ett fall för Måna Gast kan du följa med på monsteräventyr och möta alla möjliga sorters väsen på vägen. Det här är den första boken i serien Mysterier i Monsterstaden, med illustrationer av Gustaf Lord.