Hetare än hetast – ny novellsamling för unga!

Foto av :

Foto: Tanja Heffner

Publicerad:

2018-06-28

Åtta orädda författare har skrivit varsin het novell, som tar med läsaren ända in i sovrummet.

När Anna Ahlund, Saga Becker, Kristofer Folkhammar och åtta andra orädda författare fick i uppdrag att skriva varsin het berättelse var kravet att inte stanna utanför sovrumsdörren, utan att följa med in. Resultatet blev en samling ångande texter om sex, förälskelse och dunkande kåthet.

Hetare handlar om hungriga blickar, bultande skrev, blossande kinder och ansträngd andning. Om den första kärleken som kan göra ondare än den vassaste knivsudd. Och om den renaste och skäraste lyckan. Om skuld och skam, om förbjuden kärlek och om snuskiga tankar som inte tål dagens ljus. Om när pulsen sticker iväg och huden knottrar sig bara för att huvudpersonen vet att det inte finns någon annanstans på denna jord som hen hellre vill vara i just detta ögonblick.

– Idén till Hetare kom till efter att jag hört många queera ungdomar som inte känt sig inkluderade i skolans sex- och samundervisning. Ofta nämns bara homosexualitet eller transsexualism helt flyktigt, vilket kan bli väldigt jobbigt för den som inte känner sig representerad, berättar antologins redaktör Anna Ahlund. 

Anna menar att det finns en brist på texter om sex för ungdomar som inte kommer med pekpinnar eller förutfattade meningar. Novellsamlingen är både inkluderande och livsbejakande. Den visar både på det härliga med sex och vad som kan vara jobbigt när man utforskar sin sexualitet.

– Tanken med den här novellantologin var att bjuda in ett gäng skarpa författare som brukar skriva HBTQ-tematiskt och ge dem i uppdrag att skriva något nytt och riktigt hett. Sex skyfflas lätt in lite under mattan i ungdomslitteraturen, här var uppdraget att låta det ta plats. Den här samlingen är tänkt som en present till alla ungdomar som längtar efter att få läsa om sex och känslor, och för en gångs skull får de queera ungdomarna vara i majoritet, säger Anna.

Utdrag ur Hetare:

”Jag hade onanerat mig igenom tre fjärdedels år med hjälp av bildmaterial som kommit till mig en julaftonsnatt. En hemlig film där jag smög ut i skogen med en kille. Någon som drog i mig under tallarna. Där jag fick känna på hans hårda, buktande skrev. Mjukt manchestertyg med bred ådring i. Bilderna skrämde mig först. Jag vaknade rädd. Gommen ännu söt av seg kola och polkagris. Hade de rätt? De ett år äldre killarna i skolan som skrek bögjävel efter mig? Hade jag blivit sådan här för att de skrikit så högt?”
Ur novellen Piruett av Kristofer Folkhammar

Medverkar i novellantologin Hetare gör Anna Ahlund, Saga Becker, Moa Eriksson Sandberg, Kristofer Folkhammar, Pernilla Gesén, Anna Jakobsson Lund, Eli Levén, Sebastian Lönnlöv, Sara Lövestam, Sara Ohlsson, Joel Mauricio Isabel Ortiz.

Relaterat

Hetare

Om boken

Jag hade onanerat mig igenom tre fjärdedels år med hjälp av bildmaterial som kommit till mig en julaftonsnatt. En hemlig film där jag smög ut i skogen med en kille. Någon som drog i mig under tallarna. Där jag fick känna på hans hårda, buktande skrev. Mjukt manchestertyg med bred ådring i. Bilderna skrämde mig först. Jag vaknade rädd. Gommen ännu söt av seg kola och polkagris. Hade de rätt? De ett år äldre killarna i skolan som skrek bögjävel efter mig? Hade jag blivit sådan här för att de skrikit så högt?
Ur Piruett av Kristofer Folkhammar

Hetare handlar om hungriga blickar, bultande skrev, blossande kinder och ansträngd andning. Om den första kärleken som kan göra ondare än den vassaste knivsudd. Och om den renaste och skäraste lyckan. Om skuld och skam, om förbjuden kärlek och om snuskiga tankar som inte tål dagens ljus. Om när pulsen sticker iväg och huden knottrar sig bara för att huvudpersonen vet att det inte finns någon annanstans på denna jord som hen hellre vill vara i just detta exakta ögonblick.

Vi gav ett tiotal orädda författare uppdraget att skriva varsin berättelse. Kravet var att inte stanna utanför sovrumsdörren, utan följa med in och låta läsaren vara med. Resultatet blev en samling heta berättelser om sex. Om kärlek. Och om bristen på det samma. Medverkar gör Anna Ahlund, Saga Becker, Moa Eriksson Sandberg, Kristofer Folkhammar, Pernilla Gesén, Anna Jakobsson Lund, Eli Levén, Sebastian Lönnlöv, Sara Lövestam, Sara Ohlsson, Joel Mauricio Isabel Ortiz.

Moa Eriksson Sandberg, Anna Ahlund, Kristofer Folkhammar, Pernilla Gesén, Anna Jakobsson Lund, Sara Lövestam, Sara Ohlsson, Sebastian Lönnlöv, Joel Almroth, Antologi , Saga Becker

Hetare