Att tänka på när du går på auktion

Foto av :

Foto: Clara Lidström

Publicerad:

2018-06-29

Ska du på auktion i sommar? Här tipsar Annakarin Nyberg om hur du lyckas med att göra riktiga auktionsfynd.

Sommartider betyder för många auktionstider. Men hur ska man egentligen tänka när man går på auktion? Annakarin Nyberg hjälper dig med några handfasta tips från boken Glad sommar - Läckra bakverk och lata dagar som hon har skrivit ihop med Clara Lidström.

ANNAKARINS BÄSTA AUKTIONSTIPS

Att gå på auktion på sommaren är någonting som hela familjen kan uppskatta. Se bara till att packa en rejäl fikakorg och ta med någonting att sitta på så är du redo för en hel dags underhållning. Det hela påminner nämligen lite om att titta på ett skådespel. På auktioner blir folk glada, arga, nervösa och uppspelta. Kanske fyndade de till ett överraskande bra pris, eller så blev de snöpligt överbjudna i sista sekund och förlorade kampen om den där stolen de så gärna ville ha. Och i grunden är alltsammans lite pirrigt, man vet ju faktiskt inte hur någonting ska sluta ...

Var tydlig och tänk snabbt: Ropa högt och sträck upp handen rakt upp i vädret! Ge inte auktionsförrättaren någon endaste chans att missa dig och ditt bud. Tänk också på att det inte finns utrymme att vela och tveka. Du måste vara beredd att fatta rappa beslut, annars hinner någon annan slå till före dig.

Utse ett ombud: Du kan ge dig sjutton på att den sak som du har stått och väntat på i flera timmar auktioneras ut just när du går för att söka upp hemlighuset. Instruera därför någon som kan bjuda åt dig medan du går för att göra det du måste.

Var lite lagom lurig: Du kan också prata högt om krackeleringar i porslin, skevheter i möbler och andra fel och brister. Du kan till och med gärna överdriva lite. Det gör att andra drar öronen åt sig. Kom ihåg, det hela är ett spel, och den som har bäst strategier vinner många gånger över den med tjock plånbok.

Ta i från tårna: En del höjer med minsta möjliga summa för varje bud de ger. Du kan också välja en motsatt strategi – att chockhöja. Om du verkligen vet att du vill ha en viss pryl kan du drämma till med en rätt så hög summa på en gång. Då kan folk tro att du är gjord av pengar och att du minsann kan gå hur högt som helst ... Det är ett effektivt sätt att skrämma bort andra spekulanter.

Undvik dumsnålhet: Ja, försök helt enkelt att inte bli dumsnål. Om du till exempel behöver ett klädskåp till ditt hem kan du jämföra med vad det kostar att köpa ett helt nytt skåp. Ofta blir det där gamla, rejälaskåpet av trä mycket billigare. Dessutom är det nya säkert (i bästa fall) gjort av skruttig masonit och har därför mycket sämre hållbarhet!

Om pengarna tagit slut: Nu kommer ett riktigt fulknep. Skicka fram din dotter eller son för att bjuda på det som du så gärna vill ha. På auktioner brukar det nämligen anses som lite fult att bjuda över ett barn. Jag får väl vackert erkänna att jag har bett mina barn att bjuda åt mig både en och två gånger.

Lycka till med ditt auktionsbesök!

Relaterat

Glad sommar

Om boken

Våren och sommaren är de härliga kalasens och utflykternas tid. Nu tar vi oss tid att packa fikakorgen med hembakat, sött och svalkande och beger oss ut. För som vi har längtat efter ljuset och lata dagar i värmen! Ibland tar vi oss faktiskt inte längre än till förstukvisten. Men att sitta där och sörpla saft och doppa nybakat i solgass kan vara nog så trevligt. Andra gånger går utflykten till en sommarauktion och då gäller det att packa korgen full med godsaker så vi orkar vara på hugget hela dagen.

I Glad sommar har Clara Lidström och Annakarin Nyberg samlat sina bästa somriga recept. En del har de bakat sedan barnsben, så som äppelkakan och chokladknapparna, andra är nya favoriter. Några gamla klassiker har också fått komma med, som veteskorporna och blåbärsbullarna. Just de recepten hittades i hundraåriga gammelmormor Gretas samlingar.

Dessutom tipsar Clara och Annakarin om vad du kan göra de dagar då sommarregnet smattrar mot rutan. Och för sommarens alla antik- och loppisbesök har de samlat sina allra bästa knep för att kunna göra riktigt bra kap!

Underbara Clara Lidström och Annakarin Nyberg är tillbaka med systerboken till God Jul. Här ligger fokus på att njuta av sommaren och allt som den bjuder på - och att göra det tillsammans med sina nära och kära.

Clara Lidström, Annakarin Nyberg

Glad sommar

Relaterade artiklar

”Barnens stora kokbok” vinnare i Årets svenska Måltidslitteratur

Ett varmt grattis till Clara Lidström och Annakarin Nyberg!