Sträckläs en bokserie!

Publicerad:

2018-12-21

Jullov! Vi ser fram emot att krypa upp i soffan med inte bara en bra bok – utan två, tre eller sju. Nu finns tid för att verkligen sträckläsa. Här är några av årets nyheter i våra populära bokserier.

Nya, färska bokserier att älska:

6-9 år

Böckerna om Nina
Av Emi Gunér, illustratör: Loka Kanarp

I somras kom den fjärde boken i berättelsen om Nina, som börjar i förskolan och följer Nina ända till det allra första sommarlovet innan ettan. Fint skildrade historier om helt vanliga vardagshändelser som känns nya och omtumlande när man upplever dem de första gångerna. Läs mer om Ninas sommarlov och de andra böckerna.

Emil Wern-deckarna
Av Anna Jansson, illustratör: Mimmi Tollerup

Hela 16 roliga och spännande detektivhistorier har Anna Jansson skrivit. Här dyker Emil Wern in i de mest oväntade mysterier och han är förstås säker på att det finns ett fall att lösa. Dags att samla detektivbyrån! Läs mer om Lotterifusket och de andra Emil Wern-deckarna.

Sigrid & Affe-böckerna
Moa Eriksson Sandberg, illustratör: Eva Björkstrand

De två bästisarna räddar djur, öppnar restaurang och firar Alla Hjärtans Dag. Det går inte alltid som de tänkt sig. Roligt och varmt om vänskap, lek och kreativitet. Läs mer om Sigrid och Affe firar alla hjärtans dag och de andra böckerna.

Spöksystrar-serien
Av Mårten Melin, illustratör: Hanna Granlund

Lagom läskigt, lättläst och medryckande om de två vännerna Maj och Nila, som är nästan precis som vilka bästisar som helst. Det är bara det att Maj är ett spöke. Läs mer om Det förhäxade huset och de andra Spöksystrar-böckerna.

Berättelserna om Hjördis
Av Jujja Wieslander, illustratör: Lotta Geffenblad

Få personer skildrar barn så mitt i prick som Jujja Wieslander. I de nya böckerna om Hjördis och hennes värld har hon bland annat hämtat inspiration från sin egen barndom. Det är stämningsfulla berättelser med en nostalgisk anda av tiden före skärmar. Läs mer om Hjördis hos farmor och Hjördis.

9-12 år

Landet Verdisia
Av Lisa Linder & Andreas Kundler

I höstas kom De svarta liljorna, den efterlängtade uppföljaren till Övergångarna. En spännande historia som tar sin början här i vår värld men fortsätter in i en annan. Urban fantasy när den är som allra, allra bäst! Läs mer om De svarta liljorna och Övergångarna.

Note to self-böckerna
Av Marie Hammar & Abbe WahlquistI år har det kommit två nya böcker om Ottilia som flyttar från Linköping till Lidingö. Tänk Bridget Jones som 13-åring, korsad med Sune, och som utspelar sig på Solsidan då har du Ottilia, en riktig anti-hjälte som lockar till många skratt. Läs mer om Vintersport går bort och Rutiga byxor passar inte här.

Skogens systrar-serien
Av Petrus Dahlin

Mysrys x 6! 2009 kom första boken i Skogens systrar-serien och i höstas kom den sjätte och sista delen om de övergivna systrarna Månfare, Tuva och Vilda som kämpar för att överleva ute i skogarna. Spöklikt spännande! Läs mer om Frosten och de andra Skogens systrarna-böckerna.

12-15 år

Berättelsen om Maja
Av Ann-Helén Laestadius

I höstas kom Inte längre min, uppföljaren till Augustprisvinnaren Tio över ett. Historien om Maja från Bläckhornet och hennes liv i Kiruna - vänskap, kärlek och svartsjuka, mot en kuliss av stadsflytten och gruvan. Läs mer om böckerna om Maja.

Unga vuxna

Alex Skarp-deckarna
Av Katarina Wennstam

Rappt och samtida i medryckande deckare om en synnerligen skärpt tjej som tillsammans med sina vänner hjälper polisen att se till att rättvisa skipas. I våras kom andra boken om Alex Skarp som handlar om hur lite det krävs för att ett liv ska släckas en kväll efter en fest, om machorollens alla tragiska offer bland unga killar och om synen på killar som just offer. Läs mer om Pojken under bron och Flickan på hotellet.

Ättlingarna
Av Mats Söderlund
I år har de två första böckerna i klimatfictiontrilogin Ättlingarna kommit ut. Serien utspelar sig i en närbelägen framtid där klimatkatastrofer är vardag och bristen på vatten har drivit stora delar av världens befolkning på flykt. Högaktuellt, minst sagt! Läs mer om Kampen och Hotet.

Den sista illusionen
Av Henrik Fexeus

Den spännande berättelsen om Adam och Ky som dras in i ett äventyr, ett klaustrofobiskt sådant, som ställer frågor vad sanning och verklighet är. Är världen som vi känner den bara en illusion? Läs mer om De förlorade och De ihåliga.