Efter filmsuccén – nu kommer manuset

Publicerad:

2019-01-15

När J.K. Rowling tar oss tillbaka till Hogwarts kan man räkna med att det blir massor av magi, maktkamp och fantastiska vidunder. Läsarna till Harry Potter-böckerna, som nu sålts i en halv miljard exemplar, kommer inte att bli besvikna.

Nu kommer äntligen filmanuset till succéfilmen Grindelwalds brottsom är del två i J.K. Rowlings Fantastiska vidunder-serie.

I slutet av Fantastiska vidunder och var man hittar dem fängslades den mörka trollkarlen Gellert Grindelwald i New York med hjälp av Newt Scamander. Men Grindelwald lyckas fly fångenskapen och samlar en stor skara anhängare i syfte att låta renblodiga trollkarlar styra över alla icke-magiska varelser.

I ett försök att stoppa Grindelwald tar Albus Dumbledore hjälp av sin tidigare Hogwartselev, Newt, som än en gång går med på att hjälpa till, ovetandes om vilka faror som väntar. Såväl kärlek som lojalitet testas i en alltmer uppdelad trollkarlsvärld.

Detta filmmanus av J.K. Rowling, med fantastiska illustrationer av MinaLima och i översättning av Lena Fries-Gedin och Jessika Gedin, berättar om tidiga händelser som skapade trollkarlsvärlden. Grindelwalds brott har dessutom överraskande blinkningar till Harry Potter-berättelserna.

Vi får återigen besöka Hogwarts, och framförallt så får vi möta välkända Harry Potter-karaktärer – fast från tiden innan han föddes. Till exempel får vi se en ny sida av Lord Voldemorts tjänarorm Nagini och möta både alkemisten Nicolas Flamel och en ung professor Albus Dumbledore. Bland annat får vi veta mer om varför professor Dumbledore är så ”Dumledore-ish”, för att citera författaren J.K. Rowling. Kort sagt, varför han är så mystisk och hemlighetsfull.

– Relationen mellan Grindelwald och Dumbledore är nyckeln till vad som har gjort Dumbledore till den han är. Han har en mörk bakgrund där han har flörtat lite med Grindelwalds ideologi, sade J.K. Rowling i en intervju som gjordes inför filmpremiären.

Hon är författaren till de mångfaldigt prisbelönta böckerna om Harry Potter. Böckerna är älskade av läsare över hela världen, serien har sålt över 500 miljoner exemplar, översatts till över 80 språk och blivit åtta filmsuccéer. J.K. Rowling har fått många priser och utmärkelser, bland dem brittiska imperieorden för sina insatser för barnlitteraturen, franska Légion d’Honneur och Hans Christian Andersen-priset.

Filmen Grindelwalds brott hade världspremiär den 16 november 2018, och blev en av 2018 års mest sedda filmer i Sverige. Den är den andra av totalt fem planerade filmer om Newt Scamander och den magiska världen.

 

Relaterat

Grindelwalds brott

Om boken

Nu kommer fortsättningen på Fantastiska vidunder och var man hittar dem, filmen som hade premiär i november 2016, och som publicerades i bokform vid samma tid. Boken kom i svensk översättning i februari 2017.

I slutet av Fantastiska vidunder och var man hittar dem infångades den mörka trollkarlen Gellert Grindelwald i New York med hjälp av Newt Scamander. Men Grindelwald lyckas fly fångenskapen och samlar en stor skara anhängare som inte får veta sanningen om hans egentliga agenda: Att låta renblodiga trollkarlar styra över alla icke-magiska varelser.

I ett försök att stoppa Grindelwalds planer tar Albus Dumbledore hjälp av sin tidigare Hogwartselev, Newt, som än en gång går med på att hjälpa till, ovetandes om vilka faror som väntar. Såväl kärlek som lojalitet testas, även hos trogna vänner och inom familjer, i en alltmer uppdelad trollkarlsvärld.

Det andra filmmanuset av J.K. Rowling, med fantastiska illustrationer av MinaLima, berättar om tidiga händelser som skapade trollkarlsvärlden, med överraskande blinkningar till Harry Potter-berättelserna, vilket kommer att glädja såväl bok- som filmfans.

Grindelwalds brott är en äventyrsspäckad historia som utspelar sig i Paris. Den är full av märkvärdiga karaktärer och magiska varelser. Filmen har världspremiär den 16 november 2018, och är den andra av fem planerade filmer om Newt Scamander och den magiska världen.

J.K. Rowling

Grindelwalds brott