”Hotet” nominerad till Norrlands Litteraturpris

Foto av :

Foto: Göran Segeholm

Publicerad:

2019-02-11

Mats Söderlunds kritikerrosade klimatfiction kan vinna barn- och ungdomsklassen i Norrlands Litteraturpris.

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har tillkännagivit de nominerade till Norrlands litteraturpris 2019, för bästa bok utkommen under 2018. En av de fem nominerade böckerna i kategorin barn- och ungdomslitteratur är Mats Söderlunds ungdomsroman Hotet, som är den första delen i Ättlingarna-trilogin. 

I centrum står en familj där pappan försvinner under en fjälltur. Det visar sig att familjen tillhör ett folkslag som kallas olus. De har vissa ovanliga förmågor och en alldeles egen historia. Jenny och hennes två syskon kastas in i en uråldrig konflikt och ett rafflande äventyr där ingen går säker och utgången kan påverka hela mänsklighetens framtid.

Hotet har klimatförändringarna gått snabbare än någon har kunnat förutspå och boken bottnar i forskning om hur effekterna av klimatförändringarna kan slå i Sverige och världen i en nära framtid. Ättlingarna-serien berör de stora frågorna idag: demokrati, klimatförändringar och kampen om naturtillgångarna. Inte minst vattnet.

– I stort sett alla problem med klimatförändringen tar sig uttryck i och får konsekvenser för vattenförsörjningen, över hela världen. Många konflikter bottnar redan i dag åtminstone delvis i vattenfrågor, sade Mats Söderlund när boken kom ut i januari förra året. 

Han väver även in aktuella debatter som den planerade Kallaksgruvan i Jokkmokks kommun, som har varit i centrum för en stor miljökonflikt under sommaren.

I Ättlingarna-serien ingår även Kampen. Den tredje och sista delen, Flykten, släpps våren 2020. Målgruppen för böckerna är unga vuxna.

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet, vilket 2019 äger rum på Hola folkhögskola 4–7 juli. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

De andra nominerade böckerna i samma katergori är:

  • Närmare kommer vi inte, Anneli Furmark (Wibom Books)
  • Jag heter Beata, Katarina Kieri (Lilla Piratförlaget)
  • Vilma och skolan/Vilma ja koulu, Lina Stoltz (Barents Publisher)
  • Vi skulle segla runt jorden, Anna Sundström Lindmark (Natur & Kultur)

Relaterat

Hotet

Om boken

Hon kände deras närvaro i ryggen. Snodde runt ett halvt varv. En grupp högresta gestalter med tunga packningar gungade fram med vattnet forsande kring låren. Hon såg dem, men inte bara med ögonen, hörde deras steg trumma mot marken, kände lukten av deras kläder, svett, andedräkt. De sprang rakt mot henne.

Jennys pappa försvinner spårlöst under en fjällvandring. Först långt senare får hon veta vad som egentligen hände den där dagen. Det visar sig att familjen är del av något mycket större - en uråldrig hemlighet som förts vidare från generation till generation. Jennys föräldrar har undanhållit sanningen under hela hennes uppväxt. Vem - eller vad - är hon?

Hotet är första delen i en trilogi som utspelar sig i en närbelägen framtid där klimatkatastrofer är vardag och bristen på vatten har drivit stora delar av världens befolkning på flykt. I ett hypermodernt och ständigt uppkopplat samhälle blir det plötsligt uppenbart att det ligger mer sanning i folktro och gamla sägner än vad någon kunnat ana.

Mats Söderlund

Hotet

Relaterade artiklar

”Det har varit skrämmande hur fort verkligheten överträffat dikten.”

Nu kommer tredje och sista delen i kritikerhyllade fantasyserien Ättlingarna, där de norrländska älvarna, skogarna och fjälltrakterna hamnat i världspolitikens mitt. Kampen om naturresurserna rasar och mänsklighetens överlevnad står på spel i en värld där nordisk, samisk och grönländsk mytologi utgör klangbotten.