Boktips inför Alla hjärtans dag!

Foto av :

Illustration: Per José Karlén

Publicerad:

2019-02-12

Pirr i magen, en härlig kram från bästisen eller kanske en puss på kinden från den där särskilda personen. Kärleken kan vara jobbig, göra ont eller kännas alldeles superhärlig. Den 14 februari är det alla hjärtans dag och vi har samlat ett gäng läsvärda böcker för dig som vill läsa om den härliga kärleken. Men också för dig som hellre läser om när kärleken gör ont.

Boktips inför Alla hjärtans dag: 

 

Älskade djur av Per José Karlén
Läsålder 3–6

Pino älskar djur och går på upptäcktsfärd i parken. I parken frågar alla små djur sina föräldrar: Hur mycket älskar du mig?
Svaren de får är vackra, roliga, prickiga och mjuka – precis som djuren är.
En varm bok fylld av kärlek. Perfekt att läsa för någon du älskar.
 

Det fattas något här av Klara Persson
Läsålder 3–6

Hur vet man var man passar och vem man passar ihop med?  Det fattas något här handlar om de två bokstäverna V och I som känner att något saknas, men vad? Sökandet tar dem till varandra och plötsligt faller allt på plats! En fantastisk bok om kärlek och sökande.
 

Kärlekpysselboken av Pernilla Stalfelt
Läsålder 3–6

Kärlek är ett ämne som alla bär med sig. Men hur ser kärlek ut? Kärlek kan yttra sig på många olika sätt. Här är en pysselbok fylld med kärlek.
Rita din älsklingsrätt, skriv ett kärleksbrev, rita färdigt alla hjärtan, fyll i korsordet och mycket mer klurigt och kul på temat kärlek.


Sigrid och Affe firar alla hjärtans dag av Moa Eriksson Sandberg och Eva Björkstrand (ill)
Läsålder 6–9

Det är februari i den lilla byn Grönbetet där Sigrid och Affe bor, och snart närmar sig alla hjärtans dag. De bestämmer sig för att skriva kärleksdikter. De blir så bra att de printar ut dem. Men så råkar Affe ge dikterna till Martina, deras klassföreståndare, i stället för ett brev från pappa. Nu tror Martina säkert att pappa är kär i henne. Vad ska de göra nu?

Den tredje boken om Sigrid och Affe beskriver, ur ett fint barnperspektiv, flickornas vänskap samt tillåter oss att skratta.
 

Kärlek - 11 berättelser för mellanstadiet
Läsålder 9–12

Hur känns det egentligen, det där som alla pratar om? Det som alla böcker, låtar och filmer handlar om? Det som är hemligt och lite pinsamt men samtidigt så spännande och underbart att man inte vill något hellre än att berätta för ALLA!
Kärlek – 11 berättelser för mellanstadiet är en samling noveller som är ganska olika men handlar om en och samma sak: kärlek.

Medverkar gör: Oscar Danielson, Kristofer Folkhammar, Boel Gerell, Alex Haridi, Mats Jonsson, Sara Kadefors, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson, Sara Villius, David Wiberg och Rebecka Åhlund.
 

Damaskus, Sölvesborg av Per Nilsson
Läsålder 12–15

Leo är från Sölvesborg och Nour är född i Damaskus. De går i samma klass på gymnasiet och har hittills aldrig pratat med varandra. Men under en utedag med klassen förändras allt när Nour och Leo hamnar under ett vindskydd mitt i skogen. Nour har skadat foten, de är genomblöta och måste hjälpas åt för att överleva. De måste helt enkelt prata.

En bok med trovärdiga karaktärer på enkelt och sparsmakat språk. Damaskus, Sölvesborg är en av de senaste romanerna från en av Sveriges mest älskade ungdomsboksförfattare.
 

Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket av Gunnar Ardelius
Läsålder 12–15

"Vi är på film nu, det här är historien om oss, där kärleksparet får varandra i den första scenen. Alla andra människor färgas grå och vi blir röda som körsbär. I en scen som visas på trailern säger han att de hör ihop som Hennes & Mauritz."

Hon tar bort händerna från ögonen. "Det måste hända något sorgligt också, annars vill ingen se filmen."

"Okej, hans pappa är manodepressiv och mamman är en komplett fruktkaka."

"Inte sånt tråkigt, det ska finnas något att gråta åt, annars är det ingen riktig kärlekshistoria. Slutet ska vara sorgligt."

"Nej, de lever lyckliga i alla sina dagar."

En modern klassiker som sedan 2006 fått tusentals ungdomar att förlora sig i dess kärlekshistoria.


Sjöhästar av Niklas Mesaros
Läsålder Unga vuxna

Nilo och Nasim har varit ett par i fem år. En dag är det inte så längre. Det finns plötsligt ett före och ett efter. Under en vecka i november satsar Nilo allt för att rädda sitt förhållande, för att försonas med tanken på att det kanske är slut. Nilo måste fortsätta framåt, för det finns något där framme även om det är suddigt och utom räckhåll. I alla fall just nu.

Sjöhästar är en relationsroman om ett uppbrott, om att våga släppa taget för att kunna älska sig själv igen.