”Snillrikt, originellt, känsligt”

Foto av :

Illustration: Klara Persson

Publicerad:

2019-03-19

Hur vet man var man passar, och vem man passar ihop med? Prisbelönta Klara Perssons nya bok Det fattas något här hyllas av en enhällig kritikerkår.

I Det fattas något här möter vi bokstäverna V och I som båda känner att något saknas. Klara Perssons bokpärla berättar en historia om att söka efter något utan att riktigt veta vad, men även om att finna. Det dröjde inte länge innan kritikerkårens hyllningar började trilla in på tidningarnas kultursidor.

Bokens innehåll beskrivs av Margareta Sörenson i Expressen som ”snillrikt, originellt, känsligt”. Hon fortsätter:
”Bilderna är så strukturerade att de liknar behärskade mönster. Idén om att bokstäverna längtar efter varandra är inspirerande utan att bekymra sig om någon pedagogik. Det är bara roligt att bokstäverna vill närma sig varandra och bli ord.”

Matilda Nilsson, Upsala Nya Tidning, menar att Klara Persson trots avsaknaden av ett ord lyckas beskriva den största känslan på små barns språk:
”I det lilla bokstavsmysteriet finns inga kitschiga hjärtan och stora känslor, bara avsaknaden av något som är så viktigt. Något vi alla längtar efter. Kärlek för små handlar sällan om fysisk närhet, pussar och kramar utan om samhörigheten med en annan person, som bara får en att må bra.”

I Dagens Nyheter hyllar Alexandra Sundqvist Perssons grafiska bildspråk:
”Med relativt enkla medel och ett flackt grafiskt bildspråk som blandar pastell med dova accentfärger i brunt målar Klara Persson, även formgivare, upp en berättelse om längtan efter absolut samhörighet i en tid där prylar, teknik och valfrihet tar en allt större del av våra tankar i anspråk.”
Hon fortsätter:
Det fattas något här är en lättillgänglig, rar karamell, vars omslagspapper gömmer en djupt existentiell skildring av kärlek och sökande i en samtid där alla förväntas veta var de ska och vad de vill.”

Även BTJ:s Dag Hedberg berömmer Perssons bildkonst:
”Om boken börjar i ovisshet så slutar den med att jag och du har hittat en av livets meningar. Det här är en bok som är skriven på ett kort och koncist språk, ibland poetiskt inte sällan överraskande och med en portion humor. Ändå är det bilderna som är det mest speciella med boken och då sättet som Klara Persson jobbar med färg och form.”

Relaterat

Det fattas något här

Om boken

Det fattas något här är en bok om kärlek och sökande. Hur vet man var man passar, och vem man passar ihop med? Boken kretsar kring de två bokstäverna V och I som känner att något saknas, men vad? Sökandet tar dem till varandra och plötsligt faller allt på plats!

Klara Persson är en kritikerfavorit och har sedan debuten fått stor uppmärksamhet och räknas till de mest intressanta nya bilderboksskaparna. Hennes böcker är en helgjuten kombination av text, bild och form, där hon oftast står för alla tre delarna själv.

Klara Persson, Klara Persson

Det fattas något här

Relaterade artiklar

Klara Persson vinnare av Svensk Bokkonst 2020

Svensk Bokkonst har presenterat pristagarna för 2020 och bland de 25 utvalda böckerna finns Klara Perssons Gojan.