Klara Persson vinnare av Svensk Bokkonst 2020

Foto av :

Hilda Grahnat

Publicerad:

2021-10-22

Svensk Bokkonst har presenterat pristagarna för 2020 och bland de 25 utvalda böckerna finns Klara Perssons Gojan.

Flerfaldigt prisade Klara Persson har sedan debuten 2012 fått stor uppmärksamhet och räknas till en av de mest intressanta nya bilderboksskaparna i Sverige. Hon är nominerad till ALMA-priset och har nominerats till Augustpriset två gånger. Gojan är en underfundig och rolig bilderbok för de yngre läsarna. 

Juryns motivering lyder: 

Underbara bilder fulla av humor, craziness och charmig skevhet. De tunna svarta linjerna i bilderna kontrasteras mot typsnittets fethetsgrad. Här är pappers- och materialval omsorgsfullt utfört i förhållande till bilden. Användningen av partiell lack på omslaget är ett föredömligt exempel på det taktilas effekter för upplevelsen och mötet med bilderbokens yta.

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder.

En jury bestående av deltagare som är verksamma inom grafisk formgivning, förlag, tryckeri, bokbindning, illustration och fotografi har utsett 25 böcker som uppfyller kraven på formgivning, typografiskt utförande, funktion, hållbarhet, innovationsgrad och kommunikation. Juryn premierar den goda vardagsboken såväl som de nyskapande uttrycken.

Relaterat

Gojan

Om boken

Prisbelönta Klara Persson är tillbaka med en underfundig och rolig bilderbok för de yngre läsarna.

Möt Gojan! Gojan äääälskar papegojor. Hon älskar dem så mycket att hon har papegojor på skorna, pyjamasen och strumporna. Ja, hon har faktiskt papegojor överallt! Det finns bara en enda sak hon älskar mer än papegojor, sin lilla unge, Gojan Junior. Men vänta nu! Vad älskar egentligen Junior?

Klara Perssons korta text träffar precis rätt för målgruppen. Hennes distinkta bild- och formspråk känns igen från hennes tidigare, prisbelönta böcker. Med Gojan vänder hon sig för första gången till en lite yngre läsarskara.

Klara Persson, Klara Persson

Gojan

Relaterade artiklar

Klara Persson vinnare av Svensk Bokkonst 2020

Svensk Bokkonst har presenterat pristagarna för 2020 och bland de 25 utvalda böckerna finns Klara Perssons Gojan.