Kritikerfavorit om utanförskap och gemenskap

Foto av :

Hilda Grahnat

Publicerad:

2021-06-07

Isabella hamnar alltid bakom andra. Men vad skulle hända om hon fick vara den man följer efter och lyssnar på? Prosit är en berörande bilderbok om att hitta sin plats i världen, av flerfaldigt prisbelönta bilderbokskonstnären Klara Persson.

Isabella är den som alltid hamnar lite bakom alla andra, den som säger ”Prosit!” när de andra nyser. De märker knappt att hon är där. Så har det alltid varit.

Men en dag händer något! Isabella träffar några som hon aldrig träffat förut, det är två turister som har kommit till staden där hon bor. De undrar om Isabella kan visa vägen till någon sevärdhet. Ska Isabella vara den som går först och visar vägen? Det har aldrig hänt förut! Men vägen är bred, kanske kan de gå bredvid varandra istället. Och kanske kan någon säga ”Prosit!” när hon nyser?

– Jag började jobba med texten efter att ha sett en liten tufsig hund ute i regnet. Den hade så korta ben att pälsen på magen släpade i marken. Då kände jag att jag ville skriva om en hund som det var lite synd om. Men självklart vänder det för Isabella. Hon träffar ett par vänner som väldigt gärna vill gå bredvid henne och som finns där för henne också, säger Klara Persson.

Prosit är en tänkvärd bok om att vara utanför, i samma anda som Klara Perssons tidigare uppmärksammade bilderböcker. 


”Prosit är en genuin bilderbok i betydelsen att text och bilder är symbiotiskt odelbara. Isabella öppnar ögon och väcker goda känslor. Prosit är viktig!” – BTJ

Relaterat

Prosit

Om boken

Finstämt om att hitta sin plats i världen, av flerfaldigt prisbelönta bilderbokskonstnären Klara Persson.

Isabella är den som alltid hamnar lite bakom alla andra, den som säger "Prosit!" när de andra nyser. De märker knappt att hon är där. Så har det alltid varit.

Men en dag händer något! Isabella träffar några som hon aldrig träffat förut, det är två turister som har kommit till staden där hon bor. De undrar om Isabella kan visa vägen till någon sevärdhet.

Ska Isabella vara den som går först och visar vägen? Det har aldrig hänt förut! Men vägen är bred, kanske kan de gå bredvid varandra istället.

En tänkvärd bok om att vara utanför, i samma anda som Klara Perssons tidigare uppmärksammade bilderböcker.

Klara Persson, Klara Persson

Prosit

Relaterade artiklar

Klara Persson vinnare av Svensk Bokkonst 2020

Svensk Bokkonst har presenterat pristagarna för 2020 och bland de 25 utvalda böckerna finns Klara Perssons Gojan.