Aprilnyheterna du inte vill missa

Publicerad:

2019-03-29

Varför vårstäda när man man kan vårläsa? I april ger Rabén & Sjögren ger ut 15 mer än läsvärda barn- och ungdomsböcker. Vi kickar igång Hellsing-året, släpper efterlängtade uppföljare och presenterar nya fantasy-serier.

Under april bjuder Rabén & Sjögren på både debutanter och nyutkomna böcker av våra mest älskade författare, som Astrid Lindgren och Lennart Hellsing. Dessutom ger vi ut en knasig närstudie på vuxna (!) och två nya spännande fantasyserier – och mycket mer.
OBS! Utgivningsdatumen kan komma att ändras.

Läsålder: 0–3 år

Där uppe i gardinerna av Lennart Hellsing & Ellen Ekman
Lennart Hellsings roliga vers har fått nya bilder av serietecknaren Ellen Ekman. Där uppe i gardinerna hänger apelsinerna, gorillorna med brillorna plockar säcken full. Odödliga rim och ramsor som stimulerar fantasin.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Här dansar Herr Gurka av Lennart Hellsing & Ellen Ekman
Lennart Hellsings mest älskade visa har fått nya bilder av serietecknaren Ellen Ekman. Sväng loss med Herr Gurka. Det är fräckt, ljudhärmande och sångvänligt med smittande rytm för de yngsta.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Läsålder: 3–6 år

Tänk om alla av Grethe Rothböll & Marcus-Gunnar Pettersson
Tillsammans är vi starka! För tänk om alla höll varandra i handen. Då skulle ingen blåsa bort och ingen skulle känna sig borta. Fast äta skulle vara omöjligt – om man inte stod under ett äppelträd. En tankeväckande och rolig bok om värdet av att vara tillsammans, men också om vikten av att få vara för sig själv en stund.
Utgivningsdatum: 5 april
Läs mer här

Dom som kallas vuxna av Annica Hedin & Hanna Klinthage
Det finns böcker om dinosaurier, träd och planeter. Men sällan utforskas vuxna på det sätt som i den här underbara boken! Du känner säkert några vuxna, de är stora och kan nästan allt. Prata franska, såga med motorsåg och steka hela pannkakor – men de är svåra att förstå sig på. Hur är dom egentligen, inuti? Varför går de på promenad, varför gillar de kaffe så himla mycket och varför gråter de inte när de slår sig?
Utgivningsdatum: 5 april
Läs mer här

Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula av Lennart Hellsing
En ny generation tolkar Hellsing. Detta är en sprakande och färgstark konstbok där tretton av våra mest intressanta illustratörer har valt varsin text av Lennart Hellsing.
Här tolkas kända verser som Annabell Olsson och Moster Ester men också med oupptäckta mästerverk.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Dinkeli dunkeli doja av Lennart Hellsing & Charlotte Ramel
Herr Gurka och Krakel Spektakel känner de flesta kanske till, men har du hört talas om Den underbara pumpan eller besökt Annorlunda stad? I samband med Hellsing 100-årsdag kommer barnbokslegendarens utvalda rim, ramsor och bilderböcker i en fin samlingsvolym med helt nya illustrationer. Lära känna Krakel, Peter Palsternack, Lapprika Papprika och alla de andra Hellsingfigurerna på nytt, så som du aldrig sett dem förut!
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer  här

Kan du lyfta en fröken? Av Jonas Lindén & Per Gustavsson
Kim är starkast i 1B. Kanske starkast på hela lågstadiet? Han kan lyfta en skolbänk, fast Lill-Jensa sitter ovanpå! Men en dag börjar Adnan i klassen och kanske han kan lufta en hel matsal…Rolig bilderbok om när skolgårdens strykemätning går helt överstyr. En av våra mest omtyckta illustratörer, Per Gustavsson, tar verkligen ut svängarna!
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Boken om Bagar Bengtsson av Lennart Hellsing & Poul Ströyer (nyutgåva)
Efterlängtad klassiker i nytryck lagom till Hellsings 100-årsdag! Boken om Bagar Bengtsson är en oförglömlig, rolig och sorglig rimsaga och är en av Lennart Hellsings och Poul Ströyers mest älskade bilderboksklassiker. Ett tokigt bagaräventyr med smittande ordglädje som lite förvånande skapade debatt när den kom ut första gången 1966.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Alla ska sova av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist
I Alla ska sova får läsaren följa med på en magisk promenad i den svenska sommarkvällen, till kohagen, lammen och till andra små djur som hellre vill leka än sova. Först när skymningen övergår till natt verkar alla få ro. Till och med vareviga katt. Bilderboken bygger på Astrid Lindgrens älskade vaggvisa med samma namn och är sagolikt illustrerad av Marit Törnqvist, som arbetat med Astrid Lindgren under många år.
Utgivningsdatum: 30 april
Läs mer här

Kalle – den lille tjurfäktaren av Astrid Lindgren & Marit Törnqvist (nyutgåva)
Ingen vet säkert varför tjuren Adam Engelbrekt blev så tvärarg den där påskmorgonen, när han plötsligt slet sig lös och kom dundrande fram över lagårdsbacken. Den enda som vet råd är sjuåriga Kalle från Bäcktorpet...
En efterlängtad nyutgåva av en klassisk bilderbok som förtjänar att lyftas fram igen!
Utgivningsdatum: 30 april
Läs mer här

Läsålder: 6–9 år

Ett spöke fyller år av Mårten Melin & Hanna Granlund
Äntligen kommer del sju i den populära – och lagom läskiga – serien Spöksystrar. När Maj och Nila inte blir bjudna på Matildas kalas bestämmer sig Maj för att ordna en egen fest på kyrkogården. Spöken måste ju också fira sina födelsedagar. Och det blir verkligen kusligt kul! En kapitelbok med uppslukande illustrationer.
Utgivningsdatum: 5 april
Läs mer här

Megakillen blir superkändis av Martin Olczak & Anna Sandler (nyutgåva)
"Vem vill bli kändis?" heter ett populärt program som Stina Svensson leder varje lördag i tv. Den här veckan är hon i Småtorp för att utse en ny superkändis. Megakillen är inte så intresserad – men det är den elake Krille Knutsson, och han ställer till det rejält. Det är tur att Megakillen kan rycka in! De populära böckerna om Megakillen är tillbaka i fina nyutgåvor med fantastiska omslag.
Utgivningsdatum: 5 april
Läs mer här

Ensamma hemma av Kajsa Gordan, Sofia Nordin och Matilda Salmén
En vardagsnära kapitelbok som är första delen i en ny, charmig serie. Det har börjat en ny kille i klassen, Herman. En dag följer Anna-Klara med honom hem efter skolan. Hos Herman är det lugnt, tyst och välstädat. Och ingen förälder är hemma. När de blir hungriga tar Anna-Klara saken i egna händer hon är ju bäst på att steka pannkakor! Men så börjar något tjuta …
Utgivningsdatum: 12 april
Läs mer här

Läsålder: 9–12 år

Ett annat jag: Projekt Gemini av Carin Gerhardsen & Petter Lidbeck
Deckar-Sverige har fått en ny spännande författarduo som gör spänning för slukaråldern. I en explosion i centrala Stockholm dör en trettonårig flicka. Hennes vänner, Amanda och Rasmus, klarar sig av en ren slump. Ändå är faran långt ifrån över. För det man först tror var ett terrorattentat visar sig snart vara del av en djävulsk plan och början på en hisnande jakt runt hela Europa.
Utgivningsdatum: 12 april
Läs mer här

Bara den svagaste överlever av Petrus Dahlin
Detta är den första delen av tre i ett helt nytt fantasyäventyr om Filix Wood, som vaknar upp i sin säng med en konstig känsla i naveln. Den leder honom från stan, ut i skogen och vidare förbi den värld vi känner till. Han hamnar i en isolerad värld, en värld där alla lever i träden och viger sina liv åt att skydda oss från ondskan. Men det är också en värld full av lögner, en värld där de unga drömmer om något annat istället för att offra sig för det goda. Spännande och roligt om att våga vara svag och om sökandet efter att bli någon.
Utgivningsdatum: 16 april
Läs mer  här

Tack för allt av Christina Wahldén
Den prisbelönta och storsäljande författaren Wahldén är aktuell med en fristående fortsättning på Falafelflickorna. Hawa, som drömmer om att bli polis när hon blir stor, blir vittne till en skottlossning. Och bara någon dag senare hittar hon en påse knark på ett oväntat ställe. Vad är det som händer? De charmiga spänningsromanerna om Hawa skildrar miljöer som sällan skildras i barnlitteraturen och spänner mellan oväntad vänskap och hedersbrott.
Utgivningsdatum: 5 april
Läs mer här

Läsålder: 12–15 år

Dagarnas karta av Ransom Riggs
Miss Peregrine-trilogin har gjort succé över hela världen och även filmatiserats. Nu kommer en ny, fristående trilogi om Miss Peregrines besynnerliga barn där de kastas in i den amerikanska besynnerliga världen, full av regler som ingen av dem förstår, och insatserna är betydligt högre än förut. En nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge.
Utgivningsdatum: 5 april
Läs mer här