Risulven, Risulven nominerad till Nordiska rådets litteraturpris

Foto av :

Göran Segeholm

Publicerad:

2019-04-02

Nina Ivarssons hyllade debutroman Risulven Risulven utspelas i en fiktiv förort någonstans i Sverige. Där kämpar Pär för att hålla skenet uppe inför klasskamraterna. Nu har romanen nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Risulven Risulven är Nina Ivarssons debutroman som kom ut hösten 2017. Boken är en mörk och realistisk berättelse som skildrar två barn som finner någon slags vänskap i skuggan av fattigdom och utanförskap. Risulven Risulven har hyllats av kritiker, nominerats till Barnradions bokpris 2018 – och samma år fick Nina Ivarsson ta emot Uppsala kommuns stipendium på 30.000 kronor.

”Låt oss inte leda in någon i falska förhoppningar om en solskenshistoria: Nina Ivarssons Risulven Risulven är en bok som det gör ont att läsa. Tolvåriga Pärs jagberättelse om sitt liv i ett höghusområde i en förort skildrar en tillvaro där vuxna sviker barn och där barn är grymma mot varandra”, skriver juryn i motiveringen, som avslutas med stycket:

”Risulven Risulven är en stark berättelse om utanförskap, om mobbning och maktbalanser och hur snabbt de kan skifta. Nina Ivarsson skildrar två trasiga barns möte i en brutal tillvaro på gränsen mellan barndom och tonår. Det handlar om vad som händer människor vars liv färgas av en uppväxt utan sociala och ekonomiska skyddsnät, människor som har svikits av familjemedlemmar eller samhället. Författaren visar vad konsekvenserna av detta kan bli, såväl de onda som de goda. För även här finns glimtar av omtanke, empati och kärlek.”

Själv kommenterar Nina Ivarsson nomineringen så här:

– När jag skrivit på den här berättelsen i sju år, skickat den till flera förlag och fått nej på alla håll; då låg jag i sängen och viskade tyst till Gud eller den som ville lyssna: ”Om det finns en enda person som behöver läsa den här boken - då ber jag om hjälp att nå den personen. Att den här berättelsen hittar fram till henom på något sätt.”

En tid senare fick hon en impuls att skriva om slutet.

– Då tänkte Rabén & Sjögren om och gav ut Risulven, Risulven. Att den nu blir nominerad till ett så stort och välkänt pris ser jag som ett tecken på att det fortfarande finns någon där ute, barn eller vuxen, som behöver läsa denna sorgebok och få tröst.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris utdelades första gången 2013 tillsammans med Nordiska rådets övriga priser. Utdelningen är resultatet av de nordiska kulturministrarnas önskan att förstärka och lyfta fram barn- och ungdomslitteraturen i Norden. Priset delas ut i Stockholm i slutet av oktober.

Relaterat

Risulven Risulven

Om boken

Det är Risulvens fel. Allt är Risulvens fel.

Jag slutar inte springa när jag kommer fram till motorvägen. Jag bara klättrar över räcket och springer rakt ut mellan två bilar. Jag känner fartvinden från dem, och en av dem tutar högt och länge. Men jag är redan i skogen på andra sidan. Risulven brukar vara den som gör så, jag brukar ropa till henne att akta sig. Men jag är ensam nu.

Så inleds Risulven, Risulven, en bok som griper tag i läsaren och håller kvar till sista sidan. Med säker tonträff skriver debutanten Nina Ivarsson fram en mörk och realistisk saga om 12-åriga Pär, Risulven och alla de andra som rör sig i höghusområdet, villaområdet och stranden däremellan.

Nina Ivarsson

Risulven Risulven

Relaterade artiklar

Brännande om lojaliteter, lögner och vänskap

Det har brunnit i lokalen bredvid pizzerian och en person är svårt skadad. Roha vet att hon var där, men minns i övrigt ingenting av det som hände den kvällen. Hon har bara känslan av att hon är mer inblandad än hon kanske vill veta. Rykten och filmklipp sprids och bästa kompisen svarar inte i telefon. Roha får rådet av flera personer att hålla sig utanför, att ljuga om var hon befann sig, samtidigt som minnena långsamt kommer tillbaka.