”Jag gillar när det känns som att det är på liv och död”

Foto av :

Lisa Thanner

Publicerad:

2019-06-19

Hanna Jedviks nya bok skildrar ett omöjligt triangeldrama mellan tre tonåringar där alla strävar år olika håll under en intensivt brännande sommar i Bohuslän.

Det är den här sommaren allting ska hända, nu eller aldrig. Skejtaren Alma ska tillsammans med sin pappa tillbringa sommaren på deras lantställe på västkusten. Hon räknar ner dagarna tills de kommer dit, tills hon äntligen får träffa Mira igen. Mira, som varit hennes bästa vän sedan de var små och som Alma är hemligt förälskad i. Men Mira har med sig Hampus och ingenting blir som det var tänkt, istället utvecklar sig ett omöjligt triangeldrama där alla strävar åt olika håll.

Journalisten och författaren Hanna Jedvik har skrivit en inkännande och poetisk bok om förälskelse och relationer som förändras och aldrig blir desamma i brytpunkten mellan barndom och vuxenvärlden.

– Det är väldigt spännande att skriva om livets brytpunkter och tonåren är ju en enda lång brytpunkt, säger Hanna Jedvik. Den är inte enkel, men intressant. Jag tror att det är därför jag älskar att skriva för den här åldersgruppen. Inom loppet av ett år kan du vara en annan person, beroende på hur du utvecklas och vad du går igenom. Men också utifrån vilka val du gör och hur du formar och utforskar din egen person och identitet.

Hanna Jedvik har i sina tidigare böcker skrivit om tunga ämnen som övergrepp och självskadebeteenden. Och även i Sommarplåga finns mörka stråk.

– Jag tror att jag gillar böcker, filmer och musik som är på allvar. Där det känns som att det är på liv och död. Ofta känns det ju på det sättet i riktiga livet också. Jag tror att alla har både ljusa och mörka stråk inom sig och det är viktigt att berätta om det så att du som läsare inte tror att du är knäpp och ensam i hela världen om att känna dig vilsen, ledsen och ha mörka tankar. För så är det verkligen inte. Alla känner så. Alla bär på mörker. Men också på ljus. Och det hoppas jag också kommer fram i mina böcker. Livet är fullt av ljus.

Relaterat

Sommarplåga

Om boken

Jag sjunger Den blomstertid nu kommer och blickar upp mot kyrkans höga tak där välvda bågar klättrar mot himlen. Jag sneglar på Hedvig där hon står en bänkrad bort och sjunger med låg mörk röst. Mina tankar vandrar till sommarens smultron som väntar runt hörnet. Till solvarma stenar, långa kalla bad och kvällar ljumma som honung. Inom mig sprakar en gnista som ännu inte bär något namn. En hemlighet som ingen annan än jag vet något om.

Skejtaren Alma ska tillsammans med sin pappa tillbringa sommaren på deras lantställe på västkusten. Hon räknar ner dagarna tills de kommer dit, tills hon äntligen får träffa Mira igen. Mira, som varit hennes bästa vän sedan de var små och som Alma är hemligt förälskad i.
För det är den här sommaren allting ska hända, nu eller aldrig.

Men Mira har med sig Hampus och ingenting blir som det var tänkt, istället utvecklar sig ett omöjligt triangeldrama där alla strävar åt olika håll. Alma kommer på sig själv med att sakna Hedvig som är kvar i stan med sin poesi och sina två katter, Hedvig som hon egentligen inte känner så bra, men som hon inte kan sluta tänka på.

Med ett vackert och poetiskt språk skriver Hanna Jedvik inkännande och klart om förälskelse och förväntningar, om besvikelse och svärta, och om relationer som förändras och aldrig blir desamma.

"En fin berättelse om en vänskap som är långt ifrån kravlös."
BTJ om Kurt Cobain finns inte mer

"Det finns en känslomässig laddning i vartenda ord som gör texten djupt engagerande."
Malin Lindroth, GP, om Kurt Cobain finns inte mer

Hanna Jedvik

Sommarplåga

Relaterade artiklar

Drabbande och hoppingivande ungdomsroman

Hur mycket kan man offra sig för en annan människa? Och vem ska man prata med när de som står en närmast känns så avlägsna? Hanna Jedviks lysande ungdomsroman På andra sidan bron handlar om allt detta och mycket mer.