Nytt stipendium instiftas i Lennart Hellsings namn

Foto av :

Fotograf: Thron Ullberg

Publicerad:

2019-06-04

På Lennart Hellsings 100-årsdag den 5 juni instiftar Rabén & Sjögren Lennart Hellsing-stipendiet. Stipendiet är på 100 000 kronor och ska delas ut varje år på författarens födelsedag till bilderboksskapare som verkar i Hellsings anda.

Med Lennart Hellsing-stipendiet vill vi både hylla Lennart Hellsing och lyfta intresset för bilderboken. Stipendiet ska gå till en bilderboksskapare som på något vis arbetar i Hellsings anda. Det kan exempelvis handla om poetisk lyskraft, språklig förnyelse eller en modig och egensinnig bildkonst, alternativt en genomtänkt estetik i Hellsings spår.

– Vi vill betona vikten av kultur för de yngsta läsarna. Bilderboken är ofta första mötet med litteratur och konst och sätter spår för livet. Med ett årligt stipendium vill vi stötta och uppmuntra intressanta bilderboksskapare och underlätta och möjliggöra framtida projekt, säger Moa Brunnberg, publicistisk chef för bilderböcker på Rabén & Sjögren.

Lennart Hellsing är, vid sidan om Astrid Lindgren, en av våra mest älskade och firade barnboksförfattare. Hans avtryck på svensk barnlitteratur kan knappast överskattas. Hellsing såg värdet i spännande konst och litteratur för barn och hade en tydlig estetik: han ville att hans egna verk skulle fungera som leklådor och katalysatorer för barnens egen kreativitet. Lennart Hellsings lek med språket, vilja till förnyelse och samarbeten med intressanta illustratörer har påverkat generationer läsare och bilderboksskapare. Lennart Hellsing var inte bara en fantastisk författare; han arbetade också outtröttligt för att stärka barnbokens ställning i samhället i stort, bland annat genom skapandet av Svenska barnboksinstitutet.

Det första stipendiet kommer att delas ut på författarens födelsedag den 5 juni 2020.

Relaterade artiklar

Nils Andersson och Erik Svetoft tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet

Årets Hellsing-stipendiater, Nils Andersson och Erik Svetoft, får ta emot Sveriges största bilderboksstipendium som utdelas till nydanande bilderboksskapare.