Nils Andersson och Erik Svetoft tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet

Foto av :

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2021-06-04

Årets Hellsing-stipendiater, Nils Andersson och Erik Svetoft, får ta emot Sveriges största bilderboksstipendium som utdelas till nydanande bilderboksskapare.

Nils Andersson och Erik Svetoft som tillsammans skapat bilderböckerna Pappor ska va tjocka (2020) och Mina husdjur (2021) får Lennart Hellsing-stipendiet med motiveringen:

”Nils Anderssons och Erik Svetofts samarbete präglas av fantasi och kvickhet. De vänder och vrider på perspektiven, både i språket och i bilden. Duon tar upp stafettpinnen från Hellsing och ger oss humor där vi inte trodde den fanns. Rim som kringelikrokar sig fram och illustrationer som öppnar dörrar mot det absurda. Tillsammans skapar bild och text en helhet som väller ut över boksidorna, över alla gränser och kanter, och bjuder oss läsare på egensinnig, halsbrytande bilderbokskonst.”

Vad har ni för relation till Lennart Hellsing?

– Jag är ett stort fan, säger Nils Andersson. Ett av mina tidigaste minnen av litteratur var Gås med krås, och inte minst Moster Ester älskar fester, som jag gillade väldigt mycket som tvååring. Kanske var det då min inställning till ord och rim började formas. Det var också när jag läste Lennart Hellsing för min dotter som jag insåg att jag borde skriva rimmade barnböcker. Jag hade tidigare mest skrivit musiktexter, och letade efter fler uttryckssätt.
Att få Lennart Hellsing-stipendiet känns givetvis synnerligen toppen!

– Jag läste många av böckerna som barn och det gjorde ju ett intryck i tidig ålder, hur han använder språket som ett instrument att måla med, allt det här fantasifulla och knasiga, säger Erik Svetoft. Jag gör ju själv mycket som är åt det absurda eller knasiga/surrealistiska hållet och hans texter är helt klart en del av att det artat sig på det viset.
Att få Lennart Hellsing-stipendiet känns jättekul! på alla sätt verkligen, en glad överraskning. Stolthet och glädje! Det är kul att ens arbete uppmärksammas och det ger en självförtroende att fortsätta!

Josefin Svenske, som är förläggare för Nils Anderssons och Erik Svetofts böcker, menar att det som utmärker stipendiaternas samarbete och gemensamma verk är den smittande humorn och fantasin som blommar ut ur böckerna.

– De är så prilliga och har sån spjuveraktig iakttagelseförmåga båda två, på olika sätt som gifter sig otroligt tillsammans till nåt unikt och eget, efterlängtat. Det är fritt och stökigt, bråkigt och underbart på ett sätt som är ovanligt idag.

Lennart Hellsing-stipendiet inrättades på Lennart Hellsings 100-årsdag 2019 och utdelades för första gången på hans födelsedag den 5 juni 2020.

– Målet med Lennart Hellsingstipendiet är att uppmuntra mindre etablerade, nyskapande bilderboksskapare och samtidigt ge den så viktiga bilderboken mer uppmärksamhet, säger Ann Sköld, förlagschef Rabén & Sjögren och fortsätter:

– Rabén & Sjögren har en lång tradition av att ge ut nydanande bilderböcker och det är ännu viktigare idag att uppmärksamma bilderböcker som har den kvalitet som gör att de håller över tid, är tankeväckande och ger avtryck hos de små läsarna. Bilderboken har stor betydelse, det är barnets första möte med litteratur och konst, med berättelser i ord och bild som de kan ta del av i egen takt och läsupplevelse de också delar med en vuxen.

Lennart Hellsing-stipendiet

Lennart Hellsing (1919–2015) är, vid sidan om Astrid Lindgren, en av våra mest älskade och firade barnboksförfattare. Hans avtryck på svensk barnlitteratur kan knappast överskattas. Hellsing såg värdet i spännande konst och litteratur för barn och ville att hans egna verk skulle fungera som en katalysator för barnens egen kreativitet. Hans lek med språket, vilja till förnyelse och samarbeten med intressanta illustratörer har påverkat generationer läsare och bilderboksskapare.

Stipendiet om 100 000 kronor inrättades på Lennart Hellsings 100-årsdag 2019 och utdelades för första gången på hans födelsedag den 5 juni 2020 till Natalie Ruejas.

Relaterat

Mina husdjur

Om boken

Mina husdjur är en rimmad bilderbok som spränger alla staket, burar och gränser. En tungvrickare som är perfekt för högläsning!

På skostället står skorna
På kostället står korna
Till skorna finns det skohorn
På korna finns det kohorn

Jackorna hänger vid rockarna
Tackorna hänger med bockarna
Hatten står på hatthyllan
Katten står på katthyllan

Uppe på mösshyllan
bor mina möss
I mössens mössor
bor mina löss

Välkommen hem till oss! Vi, djuren, har ockuperat ett stort hus, och här bor vi nu huller om buller, precis som vi vill.

Nils Andersson och Erik Svetoft i ett nytt samarbete som är lika galet som roligt. Följ med på en husvisning och en uppvisning av rim och djur som gör de knäppaste, knasigaste saker. Det är fantasieggande, skrattretande och vettlöst i denna färgstarka bilderbok full av ordglädje och underbara bilder. Så långt från vitt och fräscht du kan komma.

"Helt oemotståndlig!" Ingalill Mosander, Aftonbladet

Nils Andersson, Erik Svetoft

Mina husdjur

Relaterade artiklar

Lekfullt om att tappa en tand

Jag tappade min tand är en bilderbok på rim som fyller ett hål i barnboksutgivningen. Boken bjuder på stor igenkänning i det fascinerande och speciella med att ha en lös mjölktand. Bakom boken står de prisade och kritikerhyllade Nils Andersson och Sanna Mander.