Katarina Wennstam får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

Foto av :

Fotograf: Göran Segeholm

Publicerad:

2019-06-14

Priset har tidigare gått till bland andra Amanda Kernell, Sara Mohammad och Linnéa Claeson.

Katarina Wennstam är en av Sveriges mest framgångsrika författare och journalister. Hennes stora genombrott kom med boken Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt, som hon också Augustnominerades för. Därefter har hon skrivit flera framgångsrika spänningsromaner.
Med Flickan på Hotellet debuterade Katarina Wennstam 2017 som ungdomsboksförfattare. Pojken under bron utkom året därpå och är den andra boken i en planerad trilogi om Alex Skarp.

Nu tilldelas Katarina Wennstam Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter med motiveringen:

”Årets MR-pristagare har haft avgörande betydelse för den svenska samhällsdebatten om flickors och kvinnors rättigheter på 2000-talet. Hon pekar i reportage och skönlitterära verk på hur rättssamhället sviker våldsutsatta och hur samhället fördömer den som vill leva ett liv i frihet. Som journalist, författare och debattör står hon alltid på utsatta flickors och kvinnors sida. Med sitt arbete påminner hon om vikten av universella mänskliga rättigheter och om Sveriges förpliktelse, i bland annat FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, FN:s kvinnokonvention och Agenda 2030, att verka för jämställdhet.”

– Just nu ser vi över hela världen att flickors och kvinnors rättigheter hotas och inskränks. Med vårt pris vill vi visa vår stora uppskattning för Katarina Wennstams arbete och samtidigt understryka att Sverige på hemmaplan och internationellt alltid måste stå upp för jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

– Jag är så hedrad och glad för detta. För kvinnors rätt till kroppslig integritet och kampen mot mäns våld mot kvinnor handlar om just mänskliga rättigheter. Jag lovar att fortsätta kämpa, för jag blir bara mer och mer övertygad om att vi alla verkligen kan göra skillnad. I stort och i smått, varje dag, säger Katarina Wennstam i en kommentar.

Relaterade artiklar

Katarina Wennstam får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

Priset har tidigare gått till bland andra Amanda Kernell, Sara Mohammad och Linnéa Claeson.