”Det finns värre saker än att vara humorbefriad”

Foto av :

Göran Segeholm

Publicerad:

2018-09-10

Katarina Wennstam har skrivit Har du ingen humor? – en enkel och rapp snabbguide till jämställdhet.

Katarina Wennstam är en av Sveriges mest kända författare och feminister. I Har du ingen humor? ifrågasätter hon på ett rappt och lättbegripligt sätt ord och uttryck som pojkstreck, kärringstopp och ballar av stål. Boken visar på ett enkelt sätt hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop med sunt förnuft.

- Varje gång en vuxen säger till en tjej som utsatts för trakasserier eller blivit slagen, att killen som gör det egentligen ”är kär i henne” gör vi ett stort misstag, säger Katarina Wennstam. Dels för att killar måste lära sig att tafsningar, hårryck eller slag aldrig är okej och inte får viftas bort av vuxenvärlden. Dels för att vi inte vill lära unga tjejer att våld eller sexuella trakasserier skulle vara uttryck för romantik. Vi måste en gång för alla sluta kalla trakasserier och övergrepp för uttryck för kärlek.

Har du ingen humor? är en snabbguide till jämställdhet. Den är en sammanställning av några av Katarina Wennstams mest uppskattade och delade Instagraminlägg, med fokus på ord som skaver, fördomsfulla uttryck vi använder utan att riktigt tänka på innebörden, om Wennstams egen kamp för jämställdhet och om filmvärldens fixering vid sexualisering av våldtäkt. Det finns massor att diskutera i boken och den innehåller många ögonöppnare. Den är helt enkelt en praktisk guide att ha med sig i väskan eller sätta i händerna på sin tonåring (eller vuxen, för den delen).

Bokens titel förklarar Wennstam så här:

– När någon säger eller gör något kränkande, taskigt eller fördomsfullt är det en självklarhet att säga ifrån. Annars blir din tystnad ett indirekt godkännande av det personen säger eller gör. Men efter din protest kommer oftast detta ”Meh ... vadå, har du ingen humor eller?” Det finns förstås mängder av saker som är värre än att vara humorbefriad. Till exempel att vara taskig eller fördomsfull.

Relaterat

Har du ingen humor?

Om boken

Har du ingen humor? En klassiker. När någon säger eller gör något som är kränkande, taskigt, fördomsfullt är det vilket som kan låta som en självklarhet viktigt att säga ifrån. Tystnaden blir annars ett indirekt godkännande av det hen säger eller gör. Men efter protesten kommer oftast detta meh ... vadå, har du ingen humor eller? Det finns förstås mängder av saker som är värre än att vara humorbefriad, till exempel ovan nämnda, att vara taskig eller fördomsfull. Det är värre att vara en tölp än att inte riva ner några enkla skratt.

Har du ingen humor? är en bok du kan ha med dig i väskan eller fickan, en bok du kan läsa i på bussen, på tåget, på tunnelbanan, högt i klassrummet eller på släktmiddagen. Den visar på ett enkelt och lättfattligt sätt hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop med sunt förnuft. Det finns massor att diskutera i boken och den innehåller många ögonöppnare.

Boken är indelad i fyra avdelningar: Ord som skaver, Sådant man bara säger, Min feministiska kamp och Våldtäkt på film. Författaren vänder och vrider på ord som pojkstreck, stulen flickvän, ballar av stål, på uttryck som Stora grabbar gråter inte, Har du ingen humor?, Sverige är världens mest jämställda land. Wennstam tar upp de feministiska strider som, enligt henne, är värda att ta, till exempel Min kropp, mitt val, Flickan och skulden, Lust, Våld i nära relationer.

Katarina Wennstam har i över tjugo år varit oerhört engagerad i frågor som rör tjejer och kvinnor, hon har stått upp för kvinnliga brottsoffer och belyst kvinnors utsatthet. Först som kriminalreporter, och sedan 2007 som föreläsare och författare till både romaner och fackböcker.

Katarina Wennstam

Har du ingen humor?

Relaterade artiklar

Katarina Wennstam får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

Priset har tidigare gått till bland andra Amanda Kernell, Sara Mohammad och Linnéa Claeson.