”Det är kul att våga sporta runt bara!”

Foto av :

Kajsa Göransson

Publicerad:

2019-08-16

Lillis älskar sport. Speciellt fotboll. Helst med många bollar samtidigt. I en ny serie får vi lära känna Lillis, en underbar huvudperson med stor personlighet.

Nu kommer Lillis och riktiga laget och Lillis och äkta kompisarna – två nya kapitelböcker för läsarna som just vuxit ur lättläst-sortimentet. Det är vardagsnära böcker om att vara lillasyster, älska sport och inte gilla husdjur! Lillis har både mycket temperament och koll på det mesta när det gäller sport. Som fotboll, till exempel: Man passar bollen till varandra och skjuter i mål. Mååål! ropar alla då. Sen kramas man och gör high-five.

Fast ibland blir det inte alls som Lillis har tänkt. Då är alla bollar sämst, tycker hon. Tur då att hon får hjälp av andra att komma på andra tankar!

Böckerna blandar läsvänlig text med fantasifulla bilder som gör läsningen spännande.

– Lillisböckerna är sportböcker som inte är så noga med själva sporten. Det är kul att sporta runt bara! Allra, allra roligast blir det när inte vuxna styr upp. Då kan hundar vara med på match, och tennistrassling bli en bra sport. Böckerna handlar allra mest om att våga, även om du tror att du inte vågar, säger Micalea Favilla.

Hon är illustratör som har illustrerat en rad barnböcker, bland annat serien Morgan och Piraterna för Rabén & Sjögren. Hon illustrerar även läromedel, pysselböcker och är en av upphovsmakarna bakom Bollobompadraken. Lillisböckerna är hennes debut som författare.

Relaterat

Lillis och äkta kompisarna

Om boken

Lillis tuschpennor ligger i perfekt ordning. Som en regnbåge. Men Lillis ritar bara en liten sur grå kanin. Storasyster har åkt iväg på fotbollscup, och Lillis fick inte följa med.

Lillis tänker sura alla dagar, ända tills storasyster kommer hem igen. Och då tänker hon sura ännu mer. För storasyster kommer komma tillbaka med medalj. Och diplom att sätta på väggen. Och en massa roligt att berätta.

Lillis kommer inte ha nåt alls att visa när storasyster kommer tillbaka. Bara en liten sur kanin.

Lillis tycker jättemycket om sport. Därför har hon startat ett eget lag: Snabbsportens IK. I det laget kan man hålla på med vilken sport som helst och man bestämmer reglerna lite som man tycker. Men just nu är Lillis bara sur. Storasyster är på fotbollscup och nere på gården är en tjej ute och spelar med en boll som sitter fast på ett gummiband. Tjejen slår iväg bollen med ett stort racket. Det verkar ganska svårt. Och lite kul.

Plötsligt får Lillis lite lust att gå ut ändå. Hon kan fortsätta rita utomhus. För solen skiner ju. Och kanske, kanske behöver hon inte vara sur ända tills storasyster kommer hem igen?

Micaela Favilla, Micaela Favilla

Lillis och äkta kompisarna

Relaterade artiklar

Att våga eller inte våga – det är frågan!

Micaela Favilla är tillbaka med den tredje boken i serien om Lillis. Böcker som är perfekta för nybörjarläsarna som precis vuxit ur lättläst och vill börja med kapitelböcker.